Oglasi

Turska: Zaplijenjeno 18 grama kalifornija vrijednog 72 miliona dolara

U automobilu je pronađeno 18,1 grama radioktivne tvari koja se koristi za nuklearno oružje i u nuklearnim elektranama.
Radioaktivnost, RadijacijaNakon detaljne pretrage pronađeno je 18,1 grama kalifornijaAP - Ilustracija

Policija je u crnomorskoj regiji Turske, u gradu Boluu, zaplijenila 72 milijuna dolara vrijedog radioaktivnog kalifornija, elementa koji se koristi u nuklearnom oružju i reaktorima.

U priopćenju iz Ureda guvernera u Boluu navedeno je kako je policijski odjel za borbu protiv krijumčarenja i organiziranog kriminala proveo akciju u okviru kojeg je praćen jedan automobil, prenosi Anadolija. 

Uhapšeno najmanje pet osoba

Sumnjivi automobil je zaustavljen, a nakon detaljne pretrage u njemu je pronađeno 18,1 grama kalifornija, radioktivne supstance koja se koristi za nuklearno oružje i u nuklearnim elektranama.

Navedeno je kako zaplijenjeni kalifornij vrijedi blizu 72 milijuna dolara, a zaplijenjena količina tvari prosiljeđena je Turskoj agenciji za atomsku energiju.

U vezi sa zapljenom uhićeno je najmanje pet osoba, protiv kojih je pokrenuta istaga.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.