Turska: Za pokušaj puča više osoba osuđeno na doživotni zatvor

Tokom procesuiranja saslušano je 235 svjedoka (Arhiva)

Sud u Ankari donio je u četvrtak presudu u slučaju 224 optuženih koji su obuhvaćeni okvirnom optužnicom za dešavanja u zgradi Generalštaba turske vojske u Ankari tokom pokušaja puča 15. jula 2016. godine, među kojima su članovi pokreta imama Fethullaha Gulena. 

Više pripadnika ovog pokreta, uključujući bivšeg komadanta zračnih snaga, general Akina Ozturka, osuđeno je na po 141 kaznu doživotnog teškog zatvora, javlja Anadolija.

Zgrada Generalštaba u Ankari jedna je od ključnih lokacija u noći pokušaja puča, odakle su članovi pokreta upravljali čitavim procesom, tvrde turske vlasti.

Sud u Ankari je u četvrtak donio presudu u krovnom procesu protiv pripadnika Gulenovog pokreta. 

Bivši komandant Počasne garde ureda turskog predsjednika i bivši pukovnik Muhsin Kutsi Baris, koji je tokom pokušaja puča izdao naređenje da se zauzme zgarada Turske radio-televizije, osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Kazna doživotnog zatvora izrečena je i bivšem glavnom oficiru za vezu Ureda turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i pripadniku Gulenovog pokreta Aliju Yaziciju.

Saslušano 235 svjedoka

Bivši oficir za vezu načelnika Generalštaba Levent Turkkan je također osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Bivši predsjednik Ureda za analizu informacija pri Generalštabu Sinan Surer je također osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Na kaznu doživotnog zatvora osuđeni su i general major Kubilay Selcuk, general major Mehmet Disli, bivši general pukovnik Ilhan Talu i general major Mehmet Partigoc.

Dosje optužnice sadrži najmanje 2.386 podnositelja žalbi, među kojima su i predsjednik Erdogan, ministar odbrane Hulusi Akar, kao i brojni građani Turske koji su povrijeđeni u noći 15. jula.

Tokom procesuiranja saslušano je 235 svjedoka. 

Izvor: Agencije