Turska vratila prve izbjeglice u ‘sigurnu zonu’ u Siriji

Turska je obustavila ofanzivu pokrenutu u oktobru protiv YPG-a (EPA)

Turska je objavila da se više stotina raseljenih Sirijaca prvi puta vratilo u “sigurnu zonu”, područje na sjeveroistoku Sirije iz kojeg je Ankara potisnula kurdsku miliciju, koju podržavaju zapadne zemlje.

Blizu 200 ljudi, koji su pobjegli zapadnije u Siriji, u područje pod turskom kontrolom, “vratili su se u svoje kuće, dobrovoljno i sigurno”, navelo je tursko Ministarstvo odbrane u saopćenju, prenosi Hina.

Ti ljudi otišli su u područje između sirijskih gradova Tal Abjad i Ras al-Ain, odakle je Ankara prošlog mjeseca potjerala kurdsku miliciju Jedinice narodne zaštite (YPG).

To područje dugo oko 140 kilometara i široko oko 30 kilometara Turska naziva “sigurnom zonom”.

Ofanziva protiv kurdskih snaga

Tursko Ministarstvo odbrane je dodalo da se približno 300 dodatnih ljudi do sada izbjeglih u mjesto Jarabulus kretalo prema Tal Abjadu.

Turska je obustavila svoju ofanzivu pokrenutu u oktobru protiv YPG-a, nakon zaključenja dva sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama i Rusijom, koji predviđaju povlačenje YPG-a sa većine pograničnih položaja s Turskom.

Ankara želi da ta tampon zona odvaja njenu granicu od teritorije koju kontrolira YPG.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je izjavio da u tu zonu želi premjestiti dva miliona ljudi, od više od 3,5 miliona Sirijaca koje su izbjegli u Tursku od početka sirijskog sukoba 2011. godine.

Izvor: Agencije