Turska vojska: Normalizuje se život u Afrinu

Vojska je preduzela sve potrebne mjere predostrožnosti kako civili ne bi bili žrtve (Anadolija)

Život se normalizira i ljudi se polako počinju vraćati u mjesta koja je zauzela turska vojska u okviru operacije “Maslinova grana”, koja je provedena u sirijskoj regiji Afrin, prenosi Anadolija.

Takvu je informaciju novinarima prenio načelnik Glavnog stožera turske vojske Hulusi Akar tokom posjeta vojnicima u Kilisu i Hatayu, koji se nalaze na samom jugu Turske.

U priopćenju Glavnog stožera navodi se da je Akar tokom posjeta kazao kako se na području Afrina, nakon što je preuzeta kontrola nad središtem grada, “trenutačno čine potrebni napori na uklanjanju mina i eksploziva ručne izrade”.

Podsjetio je da su “tijekom operacije ciljevi turske vojske bili samo skladišta, položaji, oružje i oprema terorista”, dodajući da su “poduzete sve potrebne mjere predostrožnosti kako civili ne bi bili žrtve”.

Nastavljena vojna akcija

Operacija “Maslinova grančica”, koje su Oružane snage Turske i Slobodna sirijska vojska pokrenule 20. siječnja u cilju uspostavljanja sigurnosti duž sirijsko-turske granice i u regiji, kao i neutralizacije naoružanih skupina u Afrinu, uspješno je nastavljena, prenosi Anadolija.

Navode i kako je operacija u Afrinu pokrenuta “sukladno turskim pravima zasnovanim na međunarodnom pravu i rezolucijama Ujedinjenih naroda, posebno onima koje se odnose na borbu protiv terorizma”.

Ukazuju i kako se “operacija provodi uz poštivanje teritorijalnog integriteta Sirije”.

Izvor: Agencije