Turska Vlada: Davutoglu će otvoriti Ferhadiju

Svečano otvaranje Ferhadije bit će održano u subotu, čemu će prisustvovati veliki broj zvaničnika iz BiH i inostranstva (Reuters)

Turski premijer Ahmet Davutoglu prisustvovat će svečanosti otvaranja banjalučke džamije Ferhadije, potvrđeno je iz Vlade Republike Turske, nakon što su bh. mediji objavili da je otkazao posjetu BiH. 

Davutoglu će u subotu, 7. maja, otvoriti obnovljenu džamiju Ferhadija, koja je većim dijelom obnovljena uz donaciju Turske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA), piše Anadolija te dodaje da bi se turski premijer istog dana trebao vratiti u Tursku.

Ranije su mediji u BiH objavili da Davutoglu neće doći na otvaranje, te da se ta odluka dešava istovremeno sa njegovom najavom da će otići sa pozicije premijera Turske i predsjednika vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP). 

Ferhadija je izgrađena 1579. godine, a minirana je i srušena u ratu, 7. maja 1993. Svečano otvaranje Ferhadije bit će održano u subotu, čemu će prisustvovati veliki broj zvaničnika iz BiH i inostranstva.

Odluka Davutoglua

Davutoglu je danas objavio svoju odluku o ostavkama:  “Odlučio sam da je za jedinstvo vladajuće stranke potrebna promjena predsjednika“, istakao je danas.

Kritizirao je spekulacije o njegovom odnosu s turskim predsjednikom Erdoganom.

“Neću tolerirati spekulacije o mom odnosu s predsjednikom Erdoganom. Do kraja ću mu biti lojalan”, istakao je.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i Davutoglu sinoć su održali sastanak nakon kojeg nije bilo saopćenja. Mediji prenose da je Davutoglu nezadovoljan zbog miješanja Erdogana u rad Vlade i stranke.

Turska vladajuća Stranka pravde i razvoja održat će vanredni kongres 22. maja, na kojem će odluka o smjeni, kako se očekuje, biti potvrđena.

Izvor: Agencije