Turska vjeruje da je Khashoggi spaljen i otkriva lokalnog ‘pomagača’

Ubistvo novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra izazvalo je val međunarodnih osuda (EPA)

Uprava policije u Istanbulu vjeruje da su dijelovi tijela saudijskog novinara Jamala Khashoggija spaljeni, a domaći mediji objavili su fotografiju “lokalnog pomagača”. Istovremeno, senator iz redova Demokratske stranke zatražio je od američkog State Departmenta da otkrije informacije kojima raspolaže.

Turska policija saopćila je kako vjeruje da su ostaci novinara Khashoggija možda spaljeni u peći u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu nakon što je tijelo isječeno na komade, prenosi turska državna novinska agencija Anadolija, pozivajući se na policijski izvještaj.

U izvještaju policije navodi se da saudijski konzulat u Istanbulu ima dva bunara i pećnicu na drva i plin, u kojoj temperatura može doseći i do hiljadu Celzijevih stepeni i u kojoj je moguće uništiti sve tragove DNK.

Uprkos istrazi koju je Turska provela u konzulatu Saudijske Arabije, rezidenciji konzula i nekoliko drugih mjesta, policija još nije pronašla ostatke Khashoggijevog tijela.

‘Lokalni saradnik’

Snimci iz policijskog izvještaja koji su prikazani na turskim televizijskim kanalima pokazali su da čovjek za koga se vjeruje da je imitator Khashoggija hoda pored čovjeka za koga turska policija kaže da je “lokalni saradnik” u slučaju, ali njegov identitet nije otkriven.

Nakon brojnih protivrječnih izjava o Khashoggijevoj sudbini Rijad je priznao da je novinar ubijen i da je njegovo tijelo raskomadano nakon što su propali pregovori o njegovom povratku u Saudijsku Arabiju.

Rijad je u oktobru prošle godine saopćio da su Khashoggijevo tijelo, koje još nije pronađeno, ubice predale “lokalnom partneru”. Turska još otad traži od saudijskih vlasti da otkriju identitet te osobe.

Ubistvo novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra izazvalo je val međunarodnih osuda i uveliko narušilo imidž Kraljevine, a naročito saudijskog princa Mohammeda bin Salmana.

Američko angažiranje

U tom kontekstu demokratski senator Bob Menendez poslao je pismo američkom državnom sekretaru Mikeu Pompeu u kojem traži od njega da otkrije detalje o Khashoggijevom ubistvu.

Menendez je rekao da administracija predsjednika Donalda Trumpa pomaže u zataškavanju ubistva i sumnjivo izbjegava pozvati na odgovornost saudijske zvaničnike i članove vladajuće porodice u slučaju “Khashoggi”, aludirajući na saudijskog prestolonasljednika Bin Salmana.

Senator je zatražio od državnog sekretara da dostavi sve dokumente koji se odnose na napore Trumpove administracije da identificira osobe odgovorne za atentat. Također je pozvao američku administraciju da se odmah posveti provedbi globalnog Zakona Magnjickog o ljudskim pravima i odgovornosti u slučaju “Khashoggi”.

U istom kontekstu republikanci u Komitetu za vanjske poslove Senata SAD-a tražili su da Kongresu budu pružene najnovije informacije o ubistvu saudijskog novinara i da svi uključeni u taj grozni čin moraju biti identificirani i pozvani na odgovornost.

Trumpov stav

Pozvali su da se dostave najnovije informacije o stavu predsjednika Trumpa vezano za bilo koga uključenog u zločin, uključujući i zvaničnike na najvišim pozicijama u Saudijskoj Arabiji.

“Amerika ne prikriva ubistvo”, izjavio je američki državni sekretar Mike Pompeo novinarima u američkoj ambasadi u Budimpešti.

Mike Pence, potpredsjednik SAD-a, izjavio je na konferenciji u Varšavi da je Khashoggijevo ubistvo napad na slobodu medija, naglasivši da će nastaviti tražiti pravdu u tom slučaju.

Članovi Kongresa dali su američkom predsjedniku Donaldu Trumpu u oktobru prošle godine rok četiri mjeseca, u skladu sa Zakonom Magnjickog, da otkrije umiješane u zločin, međutim, Trump nije podnio nikakav izvještaj o tome, zbog čega su ga članovi Kongresa optužili za pokazivanje nepoštovanja.

Izvor: Al Jazeera i agencije