Turska: Vanredni samit OIC-a zbog ubistava Palestinaca u Gazi

Mevlut Cavusoglu, Turska
Mevlut Cavusoglu smatra da bi se morali ponovo pokrenuti razgovori o moderniziranju sporazuma o carinskoj uniji (EPA)

Turski ministar vanjskih poslova rekao je u petak, otvarajući izvanredno sazvan samit Organizacije za islamsku suradnju (OIC), da muslimanske države moraju spriječiti druge nacije da premjeste svoja veleposlanstva u Jeruzalem po uzoru na Sjedinjene Američke Države.

Mevlut Cavusoglu takvu je poruku izrekao otvarajući sastanak na vrhu čelnika zemalja članica OIC-a, koji je Turska sazvala nakon ubojstva više od 60 Palestinaca u Gazi koji su prosvjedovali protiv premještanja američkog veleposlanstva u Jeruzalem.

“U završnoj deklaraciji naglasit ćemo status palestinskog pitanja za našu zajednicu i poručiti da nećemo dopustiti promjenu statusa u tom povijesnom gradu”, rekao je on, prenosi Hina.

“Moramo spriječiti druge države da se povedu za primjerom SAD-a”, kazao je Cavusoglu.

Okupljanje u znak podrške Palestincima

Samit se održava pod okriljem turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u Istanbulu, gdje je za poslijepodne planirano veliko okupljanje u znak podrške Palestincima.

Erdogan se nametnuo kao predvodnik kritičara izraelske operacije u Gazi, gdje je u ponedjeljak ubijeno više od 60 Palestinaca na granici s Izraelom.

Nadam se da “ćemo poslati vrlo snažnu poruku” sa sastanka u Istanbulu, rekao je Erdogan i poručio: “Ako potraje šutnja pred izraelskom tiranijom, svijet će brzo utonuti u kaos u kojem zakon pišu banditi.”

Međutim, sastanak u Istanbulu održava se u trenutku u kojem je arapsko-muslimanski svijet podijeljen suparništvima koja će teško omogućiti donošenje konkretne mjere prema Izraelu.

Saudijska Arabija i njezini saveznici iz zemalja Zaljeva te Egipat nisu skloni potpori koju Turska pruža pokretima kao što su Muslimanska braća u Egiptu ili Hamas u Gazi.

Protive se i turskoj potpori Kataru, državi u Zaljevu koju ostale arapske naftne monarhije žele izolirati.

Sastanak u Istanbulu, na kojem iz zdravstvenih razloga ne sudjeluje palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, održava se u vrijeme kada Turska i Izrael razmjenjuju oštre optužbe i diplomatske sankcije nakon krvoprolića u Gazi.

Hiljade Palestinaca pokrenule proteste

Izraelska vojska i Vlada, suočene s kritikama nakon smrti 62 Palestinca, tvrde da je prosvjede organizirao Hamas.

Izrael se poziva i na riječi visokog dužnosnika Hamasa, koji je za jednu palestinsku televiziju rekao da je 50 od 62-oje Palestinaca ubijenih u ponedjeljak pripadalo tom pokretu, koji je na vlasti u Gazi, a Izrael ga smatra terorističkom organizacijom.

Tisuće Palestinaca pokrenule su 30. ožujka prosvjede u Pojasu Gaze protiv izraelske blokade i za pravo Palestinaca da se vrate na zemlju s koje su pobjegli i s koje su protjerani nakon osnivanja države Izrael 1948. godine.

Gvatemala je također u srijedu otvorila u Jeruzalemu svoje novo veleposlanstvo u Izraelu i izazvala bijes palestinske uprave.

Izvor: Agencije