Turska uvodi nove mjere nakon rekordnog broja zaraženih

Novi slučajevi korona virusa u Turskoj skočili su u utorak na najviši nivo od sredine juna (EPA)

U svijetu je korona virusom zaraženo više od 24 miliona ljudi, prema podacima stranice Worldometer.

Od jula je u prosjeku na svaka tri do četiri dana rastao broj zaraženih za milion, a s obzirom na to da je prošlo pet dana od kada je registrirano 23 miliona zaraženih, epidemija je blago usporila, prenosi Tanjug.

I dalje su Sjedinjene Američke Države najviše pogođene pandemijom COVID-a 19, zaraženo je skoro štest miliona ljudi, a preminulo 182.404.

Slijede Brazil sa skoro 3,6 miliona i Indija sa 3,2 miliona zaraženih.

Na četvrtom mjestu u svijetu i prvom u Evropi po broju zaraženih je Rusija – 966.189.

Na afričkom kontinetu najviše slučajeva korona virusa bilježi Južnoafrička Republika – 613.017.

Pandemija korona virusa se i dalje širi, ali se porast broja novih slučajeva zaraze i smrtnih slučajeva od posljedica COVID-19 usporio na globalnom nivou, izuzev u Jugoistočnoj Aziji i Istočnom Mediteranu, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Prošle sedmice je broj novozaraženih opao za četiri posto u odnosu na sedmicu koja joj je prethodila, dok je broj preminulih manji za 12 posto.

Rekordan broj oboljelih u Turskoj

Novi slučajevi korona virusa u Turskoj skočili su u utorak na najviši nivo od sredine juna, sa 1.502 nova slučaja, pokazali su podaci Ministarstva zdravstva, zbog čega je Vlada primorana uvesti mjere.

Ministar zdravstva Fahrettin Koca napisao je na Twitteru da su 24 osobe umrle od COVID-19, zbog čega je broj smrtnih slučajeva porastao na 6.163, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Dnevni slučajevi bili su posljednji put ovako visoki 15. juna – dvije sedmice nakon što je Turska ukinula djelomični karantin – kada je zemlja imala 1.592 slučaja.

‘Fleksibilne radne metode’

Kao odgovor na porast slučajeva, predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je da sve državne institucije mogu sada uvesti “fleksibilne radne metode”, poput rada van ureda ili u smjenama, prema predsjedničkoj uredbi objavljenoj u srijedu.

Cilj nove uredbe je “smanjiti širenje COVID-19 u zemlji”.

Ranije je Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo kako zabranjuje određene događaje i proslave u 14 provincija, uključujući glavni grad Ankaru, kako bi se zaustavilo širenje virusa.

U objavi je rečeno da će u 14 provincija vjenčanja biti dopuštena na maksimalno jedan sat te da su zabranjene bilo kakve svadbene svečanosti, proslave ili zabave.

U Njemačkoj i dalje porast broja zaraženih

U posljednjih 24 sata u Njemačkoj je registrovano 1.576 novih slučajeva zaraze korona virusom, što je više nego prethodnog dana, kada je prijavljeno 1.278 novooboljelih, saopštio je Institut Robert Koch.

U subotu je u Njemačkoj prvi put od aprila zablježeno više od 2.000 novih slučajeva za jedan dan, piše Der Spiegel, prenosi Tanjug.

Do sada je u Njemačkoj preminulo 9.280 oboljelih, a oporavilo se 210.600 ljudi.

Pada broj novozaraženih u SAD-u

Broj novozaraženih od korona virusa u Americi pada, a eksperti navode da to je barem djelimično rezultat povećanog nošenja maski.

Međutim, COVID-19 i dalje odnosi gotovo 1.000 života dnevno u SAD-u, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Protekle dvije sedmice dnevno je registrirano 43.000 novih slučajeva širom zemlje, što je pad od 21 posto u odnosu na početak augusta, pokazuju podaci Univerziteta “Johns Hopkins”.

Iako SAD, Indija i Brazil i dalje imaju najveći broj novih slučajeva korona virusa u svetu, aktuelni trend pada je ohrabrujući.

“To su veoma optimistične vijesti”, ocjenjuje doktoroca Monica Gandhi, ekspert za zarazne bolesti na Univerzitetu Kalifornija u San Franciscu, koja ističe da je to rezultat većeg razumijevanja širenja virusa, rasprostranjenijeg nošenja maski i mogućeg povećanog nivoa imuniteta.

“Nadamo se da će svi ti faktori doprinijeti da se uspostavi kontrola nad virusom u ovoj zemlji, koja je teško pogođena pandemijom”, kaže Gandhi, prenosi Glas Amerike (VoA).

S. Koreja ima problema s kontrolom ulaska korone

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un zatražio je da se poduzmu mjere kako bi se zaustavio korona virus i spriječile žrtve i štete na usjevima koje bi mogao prouzročiti tajfun Bavi, objavila je u državna novinska agencija KCNA, prenosi Tanjug.

Politbiro Radničke stranke sastao se u proširenom sastavu u vrijeme pandemije, koja pojačava pritisak na sjevernokorejsku ekonomiju, teško pogođeno nedavnim zatvaranjem granica i poplavama.

Na sastanku su analizirani “neki problemi u državnom kriznom režimu sprečavanja pandemije kontrolom ulaznih puteva zloćudnog virusa”, objavila je u saopćenju državna agencija.

Sjeverna Koreja nije izvijestila ni o jednom potvrđenom slučaju zaraze novim korona virusom, ali Kim je u julu rekao da “bi se moglo reći da je [virus] ušao” u zemlju i uveo je stroga ograničenja u gradu Kaesongu, nakon što je jedan muškarac pokazao simptome COVID-19.

Muškarac je testiran, a rezultati testa nisu nedvosmisleno potvrdili prisutnost korona virusa, prema WHO-u.

Nakon tri sedmice ograničenja su ukinuta.

Izvor: Agencije