Turska upozorila Zapad na ignoriranje islamofobije

Vijeće za nacionalnu sigurnost je osudilo terorističke napade u dvjema džamijama u Christchurchu (Anadolija)

Turska je u srijedu upozorila Zapad na ignoriranje islamofobije, napominjući da bi to moglo potaknuti daljnje smrtonosne napade.

“Ignoriranje islamofobije može postaviti temelje za slične terorističke napade”, poput onog u džamijama na Novom Zelandu, poručeno je sa sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost Turske, održanog u Ankari.

Dalje se navodi da su upravo ovi napadi pokazali neprijateljstvo prema Turskoj, pozivajući se na antiturske poruke u manifestu koji je objavio terorista sa Novog Zelanda, javlja Anadolija.

Vijeće za nacionalnu sigurnost je, također, osudilo terorističke napade u dvjema džamijama u Christchurchu i ubijanje “nevinih ljudi zbog njihovih uvjerenja”.

Nastavlja se borba protiv terorizma

U saopćenju Vijeća se dodaje da će Turska nastaviti borbu protiv svih terorističkih grupa i da nikada neće dozvoliti formiranje terorističkog koridora duž njenih južnih granica.

Većina žrtava napada u Christchurchu su migranti ili izbjeglice iz zemalja poput Pakistana, Indije, Malezije, Indonezije, Turske, Somalije i Afganistana.

Muslimani čine nešto više od jedan posto novozelandskog stanovništva.

Svjetske vođe širom svijeta izrazile su žaljenje i ogorčenje, a neki su osudili demonizaciju muslimana.

Izvor: Agencije