Oglasi

Turska upozorila Zapad na ignoriranje islamofobije

Ignoriranje islamofobije može postaviti temelje za slične terorističke napade, poručilo je Vijeća za nacionalnu sigurnost Turske.
Vijeće za nacionalnu sigurnost je osudilo terorističke napade u dvjema džamijama u ChristchurchuAnadolija

Turska je u srijedu upozorila Zapad na ignoriranje islamofobije, napominjući da bi to moglo potaknuti daljnje smrtonosne napade.

"Ignoriranje islamofobije može postaviti temelje za slične terorističke napade", poput onog u džamijama na Novom Zelandu, poručeno je sa sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost Turske, održanog u Ankari.

Dalje se navodi da su upravo ovi napadi pokazali neprijateljstvo prema Turskoj, pozivajući se na antiturske poruke u manifestu koji je objavio terorista sa Novog Zelanda, javlja Anadolija.

Vijeće za nacionalnu sigurnost je, također, osudilo terorističke napade u dvjema džamijama u Christchurchu i ubijanje "nevinih ljudi zbog njihovih uvjerenja".

Nastavlja se borba protiv terorizma

U saopćenju Vijeća se dodaje da će Turska nastaviti borbu protiv svih terorističkih grupa i da nikada neće dozvoliti formiranje terorističkog koridora duž njenih južnih granica.

Većina žrtava napada u Christchurchu su migranti ili izbjeglice iz zemalja poput Pakistana, Indije, Malezije, Indonezije, Turske, Somalije i Afganistana.

Muslimani čine nešto više od jedan posto novozelandskog stanovništva.

Svjetske vođe širom svijeta izrazile su žaljenje i ogorčenje, a neki su osudili demonizaciju muslimana.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.