Turska upozorava Siriju na posljedice ugrožavanja primirja

Erdogan: 'Ako sirijski režim nastavi ovako, platit će to visokim gubicima' (EPA)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan optužio je jedinice lojalne sirijskim vlastima da “ubrzavaju agresiju” u zoni deeskalacije Idlib koristeći prednosti pandemije korona virusa, prenosi Al Jazeera English, pozivajući se na agencije.

“Turska će zaštititi svoju posvećenost sporazumu od 5. marta, koji je postigla s Rusijom, i neće dozvoliti agresiju režima”, naveo je on na sastanku kabineta u ponedjeljak kasno navečer.

Turska i Rusija, koje u sirijskom ratu podržavaju sukobljene strane, dogovorile su 5. marta prekid svih neprijateljstava na sjeverozapadu Sirije nakon eskalacije nasilja u kojem je raseljeno gotovo milion osoba, a te dvije države došle vrlo blizu sukobljavanja.

“Ako režim, koji krši prekid vatre i druge uvjete sporazuma, nastavi ovako, platit će to visokim gubicima”, istakao je turski čelnik.

Direktor komunikacija Turske Fahrettin Altun na Twitteru je objavio kako Ankara neće dozvoliti vladi predsjednika Bashara al-Assada da koristi pandemiju kako bi ubrzala vojne operacije.

Oružani sukobi u Ras al-Ainu

“Naša Vlada i dalje će biti fokusirana na izazov koji predstavlja korona virus kod kuće i izvan granica, ali isto tako radimo na vanjskopolitičkim stvarima, kao što su one u Siriji, Libiji i Egejskom moru. Kako je predsjednik Erdogan ukazao, sirijski režim pokušava iskoristiti situaciju”, naveo je Altun.

U međuvremenu je Sirijska opservatorija za ljudska prava objavila da su sukobi oružanih grupa koje podržava Turska u Ras al-Ainu, gradu u guvernoratu Hasakah, na sjeveroistoku Sirije, kod granice s Turskom, doveli do ubistva pripadnika Brigade al-Mutassim i ranjavanja drugih osoba.

“Izvori potvrđuju da su sukobi izbili zbog spora o raspodjeli novca i prihoda koje su nametnuli stanovnicima te oduzetoj privatnoj imovini civila”, navodi se u saopćenju SOHR-a.

Ta organizacija sa sjedištem u Londonu i s velikom mrežom saradnika iz Sirije navodi da je bilo žrtava i u drugim frakcijama, ali nije ponudila više detalja.

Al Jazeera nije mogla nezavisno potvrditi te navode.

Izvor: Al Jazeera i agencije