Turska upozorava na moguću vojnu akciju na sjeveru Sirije

Turska je ranije u više navrata nagovještavala da će pokrenuti vojnu akciju protiv kurdskih snaga u Siriji (EPA)

Turska je zaprijetila da će pokrenuti vojnu akciju protiv sirijskih kurdskih Jedinica narodne zaštite (YPG) ako ne dođe do uspostave sigurne zone na sjeveru Sirije i ako se nastave prijetnje po njenu sigurnost.   

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je jučer navečer u intervjuu za TRT Haber da će njegova zemlja izvesti vojnu operaciju istočno od rijeke Eufrat u Siriji ako se ne uspostavi planirana sigurna zona a pogranično područje ne očisti od terorista, kako ih je opisao.

Cavusoglu je time želio ukazati na kurdske borce u Siriji koji predstavljaju vojno krilo Patriotske unije Kurdistana (PUK), na koju Ankara gleda kao na terorističku organizaciju i produžetak Kurdistanske radničke partije (PKK) koju smatra terorističkom organizacijom.

Ministar je izjavio kako su razgovori sa Sjedinjenim Američkim Državama o sigurnoj zoni usporeni. Turska je obavijestila Washington kako ne bi trebao koristiti borbe u pokrajini Idlib (sjeverozapad Sirije) kao izgovor za zanemarivanje pitanja uspostave predložene sigurne zone istočno od rijeke Eufrat.  

Turska nagovijestila akciju

Turska je ranije u više navrata nagovještavala da će pokrenuti vojnu akciju protiv kurdskih militanata u Siriji na području istočno od Eufrata nakon što im je oduzela grad Afrin na sjevernoj periferiji Halepa tokom operacije ”Grana masline”, koja je završena u proljeće 2018. godine.

Međutim, Washington je upozorio na posljedice napada na kurdske jedinice koje su trenutno skoncentrirane u gradu Manbij na istočnoj periferiji Halepa (zapadno od Eufrata). Također, ove jedinice kontroliraju velika područja istočno od rijeke Eufrat, a na tom području se nalaze i američke trupe.   

U izjavama za turski kanal, Cavusoglu je ponovio da je Turska razočarana jer nije proveden dogovor koji je zemlja postigla prije godinu dana sa SAD-om o povlačenju jedinica YPG iz Manbija. Upozorio je da će Ankara djelovati jednostrano ako dođe do opstruiranja pregovora koji se tiču sigurne zone.

Ministar vanjskih poslova Turske izrazio je nadu da će razgovori, koji su jučer održani u Ankari sa specijalnim američkim izaslanikom za Siriju Jamesom Jeffreyjem, dovesti do dogovora o uspostavljanju sigurne zone.  

Osim Cavusoglua, sa specijalnim američkim izaslanikom za Siriju susreo se i turski ministar odbrane Hulusi Akar, te razgovarao o aktualnim dešavanjima vezano za sigurnu zonu koja bi trebala biti uspostavljena u regiji istočno od Eufrata, kao i o razvoju dešavanja u sirijskoj krizi.

Turski izvori navode da je Akar u razgovoru sa Jeffreyjem kazao kako je njegova zemlja zabrinuta zbog sastanka visokih američkih dužnosnika s vođama kurdskih jedinica u Siriji.

Američki izaslanik je jučer u glavnom gradu Turske također razgovarao i sa dužnosnicima Ministarstva vanjskih poslova o sigurnoj zoni, političkom procesu i razvoju situacije u sjeverozapadnoj regiji Idliba.

Turski odgovor

Turske prijetnje napadima na kurdske snage u oblastima na sjeveroistoku Sirije dolaze u vrijeme kada je izveden raketni napad na tursko selo u provinciji Sanliurfa u kojem je ranjeno šest civila, dok je jedna osoba u teškom stanju. 

U saopćenju turskog Ministarstva odbrane navodi se da je vojska odgovorila teškim naoružanjem i uništila sedam ciljeva u sjevernoj Siriji, te da su dvije rakete ispaljene na mjesto Ceylanpinar na granici sa Sirijom, koje pripada provinciji Sanliurfa, a nalazi nasuprot mjesta Ras Issa koje je pod kontrolom jedinica YPG.

U saopćenju se dodaje kako je napad na položaje unutar sirijske teritorije bilo legitimno pravo na samoobranu.

U posljednje vrijeme mogu se čuti izvještaji koji govore o turskim vojnim pojačanjima i pripremama frakcija u sastavu Slobodne sirijske vojske (FSA) u očekivanju vojne operacije protiv kurdskih jedinica.   

Komentirajući ovakve izvještaje, Mazloum Abdi, vrhovni komandant Sirijskih demokratskih snaga (SDF) – čiju okosnicu čini YPG – rekao je da njegove snage ne žele rat.

Međutim, Abdi je rekao da YPG neće dozvoliti ponavljanje scenarija iz Afrina, zaprijetivši da će bilo kakav turski napad dovesti do velikog rata.

Izvor: Al Jazeera i agencije