Oglasi

Turska upozorava Brisel zbog Kipra: Budite mudri

Ankara upozorava Brisel da ne bude sudija u sporu o morskim granicama. jer bi to dodatno komplikovalo kiparski problem.
Lideri EU u junu su upozorili Tursku da mora da obustavi potragu za gasom i naftom oko KipraEPA

Zvanična Turska upozorila je Evropsku uniju da će svako mešanje EU po pitanju ekskluzivne ekonomske zone (EEZ) oko Kipra, negativno uticati na odnose Atine i Ankare, kao i na razrešenje problema severnog Kipra.

Upozorenje je, kako piše grčki list Katimerini, poslato na adrese 27 država članica EU, osim vlastima na Kipru koje zvanična Turska ne priznaje.

U "non paper” dokumentu se navodi da EU treba da bude mudra i da ne bude sudija u sporu o morskim granicama, jer takvo ponašanje, po gledištu Turske, dodatno usložnjava kiparski problem.

Turska tvrdi da se taj deo ekskluzivne ekonomske zone nalazi u turskom kontinentalnom pojasu.

Turska odlučna da zaštiti svoje resurse

Zvanična Ankara ponavlja svoje stavove o jednakim pravima između grčkih i turskih Kiprana, te smatra da je najbolje rešenje u kreiranju mešovite komisije sa predstavnicima obe strane.

U suprotnom, Turska je odlučna da zaštiti prava turskih resursa u toj oblasti, dodaje grčki list.

U "non paperu" se, prema tvrdnjama Katimerinija, zaključuje da se Ankara nada da će EU doneti odluke u kojima će preovladati razum.

Odnosi Atine i Ankare su se zaoštrili nakon što je Turska u eksluzivnoj ekonomskoj zoni oko Kipra počela da istražuje naftu i prirodni gas.

Grčka i Kipar su se usprotivili tim turskim namerama i zahtevaju od EU da reaguje merama protiv Turske kako bi, prema navodima zvanične Atine i Nikozije, obuzdali "agresivno ponašanje Ankare".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.