Turska uhapsila direktora opozicijskog Cumhuriyeta

Turske vlasti su krajem oktobra uhapsile devet urednika i novinaraCumhuriyeta (AP)

Turska policija privela je direktora opozicijskog dnevnog lista Cumhuriyet na istanbulskoom aerodromu, ni sedmicu dana nakon službenog hapšenja devet urednika i novinara, objavio je list.

Pravosudne vlasti odredile su pritvor za glavnog urednika i pomoćnike u vrijeme suđenja na kojem su optuženi da su podržali pokušaj državnog udara 15. jula.

Direktor Akin Atalay priveden je na aerodromu Ataturk po povratku iz Njemačke, nakon što je za njim raspisan nalog za hapšenje.

Otkako su vlasti spriječile državni udar u julu, više od 110.000 sudaca, nastavnika, policajaca i službenika suspendirano je ili otpušteno, a 36.000 osoba uhapšeno je u velikim čistkama koje je pokrenuo predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Kritike vladi

Kritičari optužuju tursku vladu da želi ugušiti svaki glas opozicije, prenosi Hina.

Prema zakonu o vanrednom stanju koji je vlada proglasila nakon pokušaja državnog udara, policija može osumnjičenike držati trideset dana u pritvoru, a zatim sud mora odlučiti hoće li okrivljenik suđenje pratiti u zatvoru ili na slobodi.

Turska je ugasila više od stotinu i trideset medija od jula te je Zapad izrazio zabrinutost “zbog gušenja medijskih sloboda”.

Prijašnji urednik Cumhuriyeta Can Dundar lani je bio uhapšen pod optužbom da je objavio državne tajne o tome da Turska pomaže sirijskim pobunjenicima.

Pošto je bio pušten iz zatvora napustio je domovinu kako bi izbjegao hapšenje.

Izvor: Agencije