Turska: Uhapšeni deseci pobjeglih ISIL-ovaca

Ruski posmatrači registrirali su 18, a turski 11 slučajeva kršenja sporazuma o prekidu vatre u sjeveroistočnoj Siriji u posljednja 24 sata (EPA)

Turski ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu saopćio je kako je 41 osumnjičeni pripadnik oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) ponovo zarobljen poslije bijega iz logora ranije ove sedmice u Siriji, tokom borbi između turskih i kurdskih snaga, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na AP.

Soylu je rekao za turske medije kako je 195 drugih osumnjičenih za pripadnost ISIL već privedeno.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je sirijske kurdske snage za oslobađanje približno 750 pripadnika ISIL-a i njihovih porodica usred ofanzive turskih snaga. Kako prenosi AP, zarobljenici koji su turske nacionalnosti su već kombijem prebačeni u Tursku, gdje će im biti suđeno.

Mediji prenose kako su ISIL-ovce zarobile sirijske opozicione snage koje podržava Turska. Strani državljani, od kojih su mnogi Evropljani, bit će prebačeni u zonu pod kontrolom Turske u sjevernom Halepu.

Kršenja prekida vatre

Ruski posmatrači registrirali su osamnaest, a turski jedanaest slučajeva kršenja sporazuma o prekidu vatre u sjeveroistočnoj Siriji u posljednja 24 sata, saopćilo je rusko Ministarstvo odbrane.

„Ruska strana u rusko-turskoj komisiji za praćenje kršenja prekida vatre registrirala je 18 slučajeva otvaranja vatre, a turska 11“, navodi se u saopćenju Ministarstva, prenosi TAS S.

Dodaje se kako je ruski Centar za pomirenje sukobljenih strana imao u posljednja 24 sata dvije humanitarne operacije.

Sa druge strane, komanda sirijskih Kurda saopćila je danas kako se Turska ne pridržava sporazuma o prekidu vatre, jer nije prekinula opsadu ključnog grada na sjeveroistoku Sirije Ras al-Ain, javlja AP.

Sirijske demokratske snage pozvale su američkog potpredsjednika Mikea Pencea, koji je posredovao u postizanju sporazuma sa Erdoganom, da utječe na Tursku da poštuje dogovor o petodnevnom prekidu vatre.

Ruski zvaničnici sa Assadom

Delegacija ruskih zvaničnika razgovarala je u Damasku s predsjednikom Sirije Basharom al-Assadom o rješavanju krize na sjeveroistoku te bliskoistočne države, saopćilo je danas rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Kako prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters, u saopćenju se navodi kako je „glavna tema razgovora bila aktuelna situacija ‘na terenu’ u Siriji u svjetlu jačanja napetosti na sjeveroistoku zemlje“.

Posebno je istaknuta potreba poduzimanja mjera za deeskalaciju tenzija kako bi se osigurala sigurnost u tom području.

Izvor: Agencije