Turska tvrdi kako S-400 nije prijetnja NATO sistemu odbrane

Turska tvrdi da sisteme S-400 neće inkorporirati u sisteme NATO-a (EPA)

Glasnogovornik Ureda predsjednika Turske Ibrahim Kalin je izjavio da će se trilateralni samit Turske, Rusije i Irana biti održan u augustu u Turskoj.

“Tokom samita G20 dogovoreno je da trilateralni samit bude održan u Istanbulu, poput onog iz prošle godine, čiji je domaćin naš predsjednik [Recep Tayyip Erdogan]”, rekao je on novinarima nakon sastanka kabineta turske Vlade u Ankari.

Kazao je da će u naredna dva mjeseca biti održan još jedan sastanak s ruskim, njemačkim i francuskim liderima, dodajući da će na sastancima biti razgovarano o Siriji i drugim regionalnim pitanjima.

Istakao je da je pitanje kupovine ruskog sistema protivzračne odbrane S-400 proces koji je nastao kako bi zadovoljio potrebe zemlje za zračnom odbranom i sada se ubrzano kreće ka završnim fazama.

Kritike SAD-a zbog ruskog sistema

“Neću vam dati precizan datum, ali isporuka sistema S-400 će uskoro početi”, dodao je.

“S-400 nije odbrambeni sistem koji bi predstavljao prijetnju ili opasnost za naš sigurnosni sistem unutar NATO-vog sistema”, istakao je Kalin.

Sporazum koji su Turska i Rusija postigle o kupoprodaji antiraketnih sistema S-400 izazvao je oštre kritike iz Sjedinjenih Američkih Država, što je dovelo do tenzija u američko-turskim odnosima.

Zvanični Washington tvrdi da će nabavka sistema S-400 ugroziti tursku poziciju u projektu vojnih aviona F-35.

Turska tvrdi da sisteme S-400 neće inkorporirati u sisteme NATO-a i da ni na koji način neće ugroziti saveznike.

Zvanična Ankara je pozvala na formiranje zajedničke stručne komisije sa zadatkom da se utvrdi da li pitanje S-400 izaziva tehničke probleme.

Izvor: Agencije