Turska tvrdi da se pripadnici YPG/PKK-a ukopavaju oko Manbija

Nakon što je SAD u junu formirao dvije baze u blizini zone 'Štita Eufrata', YPG/PKK-a je napravio kratku pauzu (Arhiva)

Sjedinene Američke Države nisu ispoštavale dogovor postignut s Turskom, prema kojem su pripadnici grupe Jedinice narodne zaštite / Radničke partije Kurdistana – YPG/PKK-a trebali već napustiti sirijski grad Manbij.

Osim što do toga nije došlo, pripadnici tih grupa su u Manbiju napravili utvrdu te iskopanim rovovima napravili obruč oko grada, javlja Anadolija.

Glasnogovornik Ureda predsjednika Turske Ibrahim Kalin je u izjavi od prije dva dana podsjetio na dogovor koji je 4. juna ove godine postignut s SAD-om.

Kalin je istakao kako je tada dogovoreno s SAD-om da će sirijski grad Manbij biti očišćen od pripadnika YPG/PKK-a u roku od 90 dana, no kako su nakon toga na snagu stupile “taktike zamajavanja”.

Prema istraživanjima novinara Anadolije na terenu, trenutna atmosfera u Manbiju ne ukazuje na to da bi YPG/PKK-a uskoro mogao napustiti ovu regiju.

Ofanziva ‘Štit Eufrata’

Pripadnici YPG/PKK-a, koji su u augustu 2016. godine, uz podršku SAD-a, zauzeli sirijski grad Manbij, počeli su kopati rupe i rovove i tako praviti obruč oko centra grada, javlja Anadolija.

Nakon što su Oružane snage Turske pokrenule ofanzivu “Štit Eufrata”, pripadnici te grupe su ubrzali s aktivnostima stezanja obruča.

Nakon što je SAD u junu formirao dvije baze u blizini zone “Štita Eufrata”, YPG/PKK-a je napravio kratku pauzu.

Potom je došlo do dogovora između Turske i SAD-a, prema kojem bi YPG/PKK-a trebao napustiti Manbij, a pripadnici te grupe su tada ponovo ubrzali aktivnosti oko stezanja obruča.

Linija sačinjena od rovova oko Manbija trenutno je duga 29,3 kilometra.

Obruč oko centra grada

Na satelitskim snimcima koje posjeduje Anadolija mogu se vidjeti rovovi u vidu tankih bijelih linija.

Rovovi koje su iskopali pripadnici YPG/PKK-a u Manbiju povezani su tunelima, koji će se koristiti u slučaju borbe.

Osim glavne linije rovova, nalaze se i sporedni rovovi dužine od jednog do tri kilometra.

Zbog iskopanih rovova oko centra grada, ulazak i izlazak iz Manbija moguć je samo na određenim kontrolnim tačkama.

S druge strane, YPG/PKK trenutno vrši obuku nad članovima grupe koji su napustili sirijski grad Afrin uslijed ofanzive “Štit Eufrata”.

Ova obuka se vrši uz podršku SAD-a, a pod krovom Srisijskih demokratskih snaga.

Susret Cavusoglu – Pompeo

Delegacije Turske i SAD-a su krajem maja u Ankari dogovorile nacrt plana rješenja slučaja Manbij, prema kojem bi u nekoliko faza tu regiju trebali napustiti članovi YPG/PKK-a, a lokalno stanovništvo preuzeti vlast, uz podršku turskih i američkih snaga.

Početkom juna u Washingtonu su se sastali šefovi turskih i američkih diplomatija, Mevlut Cavusoglu i Mike Pompeo, i potvrdili Mapu puta uspostave sigurnosti i stabilnosti u Manbiju.

Glasnogovornik međunarodne koalicije usmjerene protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant ISIL, koju predvodi SAD, pukovnik Sean Ryan je 18. septembra izjavio kako u Manbiju ima vrlo mali broj pripadnika YPG-a.

“Držimo se sporazuma, YPG neće biti dijelom Manbija”, rekao je Ryan.

Izvor: Agencije