Turska: Tužitelji istražuju nepravilnosti oko izbora u Istanbulu

Recep Tayyip Erdogan, Turska, Izbori
Prvobitni rezultati pokazali su da AKP gubi kontrolu nad Istanbulom i glavnim gradom Ankarom (Anadolija)

Turski tužitelji pokrenuli su 32 istrage o navodnim nepravilnostima na lokalnim izborima u Istanbulu 31. marta i pozvali više od stotinu službenika s glasačkih mjesta na ispitivanje u svojstvu osumnjičenih, prenosi Hina.

Stranka turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana AK (AKP) pozvala je na poništenje izbora i ponovno glasanje u Istanbulu, najvećem gradu u zemlji, što bi dovelo do finansijske neizvjesnosti na turskim tržištima.

Prvobitni rezultati i neki prebrojani glasovi na lokalnim izborima pokazali su da AKP gubi kontrolu nad Istanbulom i glavnim gradom Ankarom.

Glavna sekularna opoziciona Republikanska stranka (CHP), u koaliciji s nekim manjim strankama, pobijedila je u oba grada i tako prekinula četvrt stoljeća kontrole AKP-a i njezinih islamističkih prethodnika, što je bio težak udarac predsjedniku Erdoganu.

AKP traži odbacivanje izbornih rezultata

Istrage će se fokusirati na istanbulske okruge Maltepe, Kadikoy i Atasehir, javlja Anadolija.

Osumnjičeni se istražuju zbog navoda da su kršili zakonodavno pravo i zloupotrijebili svoj položaj u brojanju glasova i upisivanju datuma.

Istanbulski ured tužitelja nije imao komentara na ove navode.

Visoki izborni odbor još mora odlučiti hoće li prihvatiti navode AKP-a i odbaciti izborne rezultate u Istanbulu.

Mjesec nakon izbora, dužnosnici AKP-a preispituju svoju koaliciju s manjom strankom Nacionalističkog pokreta, koju neki krive za jedan od najlošijih izbornih rezultata.

Izvor: Agencije