Turska tražila sigurnu zonu u Siriji

Turska će nastaviti da drži otvorena vrata za izbjeglice, rekao je Davutoglu (AFP)

Turska je pokušala da uvjeri svijet da formira sigurnu zonu unutar Sirije da bi se zaustavio priliv izbjeglica iz te ratom zahvaćene zemlje, ali je niko nije čuo, izjavio je danas premijer Turske Ahmet Davutoglu u Ankari, prenio je Reuters.

Izjava turskog premijera dolazi u trenutku kada će na nizu sastanaka na visokom nivou širom Evrope evropski zvaničnici pokušati da pronađu rešenje za izbjegličku krizu.

Ministri vanjskih poslova Evropske unije razgovarat će o aktuelnom pitanju migracija na dvodnevnom neformalnom sastanku koji počinje u Luksemburgu, dok će lideri Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske održati vanredni samit o krizi izbjeglica u Pragu.

Davutoglu je u četvrtak kazao da će Turska nastaviti da drži otvorena vrata za izbjeglice, zatraživši istovremeno od evropskih zemalja da preuzmu dio tereta krize.

Teret krize

On je naveo da Turska već snosi teret humanitarne katastrofe izazvane ratom u Siriji i da je dosad primila blizu dva miliona izbjeglica, prenosi Tanjug.

Turska je ujedno postala i polazna tačka za mnoge izbjeglice koji nastoje da dođu do Evrope, među kojima je bio i sirijski dječak koji se utopio u brodolomu na Sredozemlju, a čije je tijelo u srijedu pronađeno na obali Turske, prenosi Reuters.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan jučer je također kritizirao Evropu da ne čini ništa da bi podijelila teret krize, iako, kako je naveo, postavlja kriterije za osnovna ljudska prava i slobode, a sada okreće leđa vlastitim principima.

Izvor: Agencije