Turska traži dijalog s Trumpom zbog novih tarifa

Naši odnosi sa Turskom u ovom trenutku nisu dobri, kazao je Trump (EPA)

Ministrica trgovine Turske Ruhsar Pekcan zamolila je američkog predsjednika Donalda Trumpa da ponovo započne pregovore o tarifama, naglasivši da bi se trgovinski spor mogao riješiti kroz dijalog.

Trump je uveo veće tarife na uvoz metala, čime je kako navodi Reuters, izvršio nevjerovatan ekonomski pritisak na Tursku.

“Uzastopni pokušaji da pričamo sa američkom administracijom, kojima smo pokušali dati do znanja da se nijedan od navedenih kriterijuma ne odnosi na Tursku, nisu imali uspjeha”, rekla je Pekcan, naglasivši da se spor može riješiti kroz dijalog i saradnju.

Trump je izjavio da je odobrio više tarife na uvoz iz Turske, uvodeći 20-procentnu carinu na uvoz aluminijuma i 50-procentu tarifu na čelik.

“Upravo sam dao dozvolu da se dupliraju tarife na čelik i aluminijum iz Turske, budući da njena valuta, turska lira, ubrzano pada prema našem veoma jakom dolaru!”, napisao je Trump na Twitteru.

“Tarife na aluminijum će sada biti 20 posto, a na čelik 50 procenata. Naši odnosi sa Turskom u ovom trenutku nisu dobri!”, tweetao je Trump.

Odnosi između dvije NATO saveznice pogoršali su se otkako je Ankara uhapsila jednog američkog svećenika, ali i zbog nekih drugih diplomatskih pitanja, navodi britanska agencija.

Izvor: Agencije