Turska: Suzavcem na povorku žena

Istanbul, Žene, Policija, Protest, Turska
Nakon napetog odmjeravanja s policijom, demonstrantkinje su uzvikivale slogane u okolnim ulicama prije nego što su se razišle (EPA)

Turska policija upotrijebila je u nedjelju suzavac kako bi spriječila nedozvoljenu šetnju u Istanbulu povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, prenose dopisnici agencije AFP.

Posle više upozorenja, policija u opremi za suzbijanje prosvjeda potisnula je uz suzavac i štitove blizu povorku šetača, uglavnom žena koje su se skupile da prošetaju avenijom Istiklal, jednom od najfrekventnijih ulica u Istanbulu.

“Nećemo ušutjeti, ne plašimo se, nećemo se povinovati”, uzvikivali su prosvjednici i mahali transparentima na kojima je pisalo “protiv nasilja prema ženama”, “branimo život” i “Ujedinjene žene su snažne”, prenosi Beta.

Nakon napetog odmjeravanja s policijom koje je trajalo blizu sat i pol, prosvjednice su uzvikivale svoje slogane u okolnim ulicama prije nego što su se razišle.

Stotine ubijenih žena i optužbe protiv Vlade

Policija je spriječila i drugi neodobren skup u Istanbulu na azijskoj strani grada.

Kako navodi AFP, nasilje prema ženama je tema koja se stalno ponavlja u Turskoj, gdje više stotina žena bude ubijeno svake godine.

Skupina ‘Stop ubojstvima žena’ je 2017. registrirala 409 ubijenih žena, u odnosu 328 prethodne godine.

Iako turski predsednik Recep Tayyip Erdogan redovno osuđuje nasilje prema ženama, udruge optužuju Vladu da ne poduzima dovoljno mjera, odnosno da održava klimu nekažnjivosti po tom pitanju.

Tursko predsjedništvo je ovog tjedna pokrenulo kampanju obavještavanja s osnovnim sloganom “Bračno nasilje nema ni opravdanja ni oprosta”.

Izvor: Agencije