Turska: Srbija strateški akter mira u regiji

Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu rekao je da Srbija i Turska imaju zajedničku viziju regije u kojoj su zemlje integrirane na miran način i dodao da strateška saradnja Srbije i Turske predstavlja važan signal i poruku za stabilnost i mir u regiji.

„Želimo da ovdje budu mir i prosperitet, da se države povezuju. Srbija kao centar regije treba biti strateški akter u svemu tome”, zaključio je Davutoglu, koji je u petak došao u Beograd, dodajući da je Turska spremna da gradi partnerstvo i snažne odnose sa Srbijom.

„Također, trilateralna saradnja BiH, Turska i Srbija doprinijela je dobrim odnosima i spremni smo nastaviti raditi u tom smislu. Turska će na svim ovim pitanjima nastaviti da sarađuje sa Srbijom”, istakao je on.

‘Strateški partner’

Šef turske diplomatije je na konferenciji za novinare poslije sastanka sa ministrom vanjskih poslova Srbije Ivanom Mrkićem rekao da je u Beograd došao u sklopu priprema predstojeće posjete predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Turskoj, ali da je tu da bi prenio poruku prijateljstva i partnerstva.

Davutoglu je kazao i da je Beograd njegova najpopularnija destinacija.

”Danas smo imali veoma prijateljske razgovore. Iako nemamo zajedničku granicu, Srbija je naš dobar susjed. Srbija je naš strateški partner na Balkanu, u Evropi i na međunarodnom planu“, poručio je turski zvaničnik, prenosi agencija Anadolija.

Mrkić je rekao da su on i Davutoglu imali “otvoren i srdačan razgovor kakav se i inače odvija među prijateljima” i dodao da su glavne teme razgovora bile unapređenje stabilnosti u regiji, unapređenje ekonomske saradnje, kao i dijalog Beograda i Prištine, koji je u toku.

Ministri su se složili da je ekonomska saradnja između dvije zemlje dobra, ali da se ona može značajno poboljšati.

Dijalog s Prištinom

Davutoglu je istakao da je dobro što će Nikolić tokom posjete Turskoj razgovarati i sa turskim biznismenima i dodao da njegova zemlja ohrabruje poslovne ljude da što više ulažu u Srbiju.

„Sada je trgovinska razmjena oko 500 miliona, ali smo sigurni da se ona u narednih dvije godine može povećati na milijardu dolara“, rekao je on.

Kada je riječ o dijalogu Beograda i Prištine, Davutoglu je rekao da njegova zemlja snažno podržava te razgovore i da je na usluzi ukoliko može na bilo koji način doprinijeti tom procesu.

”Također, to tradicionalno prijateljstvo između Srbije i Turske jeste važna poruka, signal i  mehanizam za stabilizaciju i mir u cijeloj regiji“, naglasio je turski zvaničnik.

Davutoglu boravi u jednodnevnoj posjeti Beogradu tokom koje će se sastati i sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem.

Izvor: Agencije