Turska se neće povinovati ultimatumima SAD-a

S-400
Turska nije odustala od kupovine S-400 i pored američkih upozorenja o mogućim sankcijama (EPA)

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je u četvrtak da se njegova zemlja neće povinovati “ultimatumima” SAD-a da će je isključiti iz programa izrade i nabavke američkih borbenih aviona F-35 zbog sporazuma s Rusijom o kupovini njenog sistema protivraketne odbrane S-400.

Vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Patrick Shanahan naveo je u pismu svom turskom kolegi prošle sedmice da će se obuka turskih pilota završiti 31. jula i da Turskoj neće biti dozvoljeno preuzeti četiri aviona F-35 koja je kupila, prenio je AP.

Washington navodi da S-400 predstavlja opasnost za avione F-35.

Cavusoglu je ponovio da je sporazum o nabavci sistema S-400 zaključen i da Turska neće poništiti svoju odluku.

Podudarni stavovi Turske i Francuske

Cavusoglu se u Ankari sastao s francuskim kolegom Jean-Yvesom Le Drianom, a nakon bilateralnog i susreta delegacija organizirana je konferencija za novinare.

Ministar vanjskih poslova Turske rekao je kako smatra da bliska saradnja s kurdskim Jedinicama narodne zaštite (YPG), koje Ankara smatra terorističkom organizacijom, ne priliči Francuskoj, javlja Anadolija.

Turski ministar rekao je da pozdravljaju određene mjere koje je Francuska preduzela kad je riječ o članovima Radničke partije Kurdistana (PKK).

“U Francuskoj ima uhapšenih članova PKK-a. Pozdavljamo određene korake Francuske kad je riječ o zamrzavanju imovine članova PKK-a i lica koja podržavaju PKK”, rekao je Cavusoglu.

Dodao je da se stavovi Turske i Francuske potpuno podudaraju kad je riječ o Siriji, osim u jednom, te da se “zajednički djeluje kad je riječ o situaciji na terenu, pitanjima političkog procesa, agresivnosti režima i teritorijalnoj cjelovitosti Sirije”.

Cavusoglu: PKK je isto što i YPG

Osvrnuo se i na saradnju Francuske s PKK-om.

“Ipak, ne smatramo ispravnom blisku saradnju Francuske s YPG-om, koji se ni po čemu ne razlikuje od PKK-a, i vidimo da se to odražava na mnoga pitanja, uključujući našu saradnju u NATO-u. PKK je isto što i YPG. Zbog toga, dok se preduzimaju ovakve mjere protiv PKK-a, s druge strane blisko sarađivati s YGP-om nikako ne priliči Francuskoj. Ovo je opasno za budućnost Sirije i teritorijalnu cjelovitost. Osim toga, ovo je veoma osjetljivo pitanje za sigurnost naših granica, zemlje i naroda”, rekao je Cavusoglu.

Turski ministar rekao je da čine ono što mogu da bi se u potpunosti provodio sporazum o Idlibu, dok snage sirijske vlade vjeruju u vojno rješenje umjesto u političko.

Podsjetio je da su intenzivirani napadi pripadnika snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada na Idlib te da su mete većinom škole, bolnice i civili.

Dodoa je da s Rusijom ulažu velike napore da sukobi budu zaustavljeni.

“Trenutno nije moguće reći da je u potpunosti uspostavljeno primirje, ali želim reći da ozbiljno i blisko sarađujemo s Rusijom kad je riječ o tom pitanju”, rekao je Cavusoglu.

Povrijeđena tri turska vojnika

Osvrnuo se i na napad na posmatrački punkt Turske u Siriji ranije u četvrtak te podsjetio da su tri turska vojnika lakše povrijeđena.

“Razgovaramo s Rusijom o tome. Ako režim nastavi napade na ovo, mi ćemo uraditi potrebno. Neka niko ne sumnja u to”, rekao je Cavusoglu.

Smatra da Rusija i Iran, kao zemlje garanti, trebaju pojačati pritisak na sirijski režim kako bi takvi napadi bili zaustavljeni.

Le Drian je izrazio zabrinutost zbog događanja u Idlibu.

“Podržavamo Tursku kad je riječ o Idlibu. Potrebno je osigurati provođenje primirja”, rekao je francuski ministar.

Izvor: Agencije