Turska šalje drugi brod za bušenje u Crnom moru

Kanuni se trenutno nalazi uz obalu južne provincije Antalije, pokazuju podaci o praćenju brodova (Twitter / Screenshot)

Turska će poslati drugi brod za bušenje u Crnom moru, izjavio je danas ministar energetike Fatih Donmez, nekoliko sedmica nakon što je Ankara objavila svoje najveće otkriće prirodnog gasa u toj oblasti ikada, prenosi Tanjug.

“Naš brod za bušenje Kanuni, čiji se pripremni rad nastavlja, započeće sa bušenjem u Crnom moru“, napisao je ministar na Twitteru.

Donmez je dodao da će Kanuni biti podrška brodu za bušenje Fatih, koji je pronašao 320 milijardi kubnih metara prirodnog gasa oko 100 nautičkih milja sjeverno od turske obale, prenosi Reuters.

Kanuni je trenutno uz obalu Antalije

Nije poznato da li će Kanuni raditi na istom polju kao i Fatih. Kanuni se trenutno nalazi uz obalu južne provincije Antalije, pokazuju podaci o praćenju brodova.

Donmez je prošlog mjeseca rekao da podaci sugerišu da će se pronaći više prirodnog gasa kako se bušenje nastavlja dublje pod morskim dnom. Visoki zvaničnik ministarstva energetike rekao je ove nedjelje da se Turska nada da će novo otkriće objaviti u oktobru.

Turska takođe izvodi operacije na Mediteranu, što je dovelo do sukoba sa Grčkom i Kiprom oko vlasništva nad potencijalnim resursima ugljovodonika u toj oblasti.

Izvor: Agencije