Turska: Rusija i SAD na ivici rata zbog Sirije

'Ako se rat u Siriji preko posrednika nastavi, otvoreno kažem da će se SAD i Rusija naći na ivici rata', tvrdi Kurtulmus (Anadolija)

Ukoliko se rat preko posrednika u Siriji nastavi, turske vlasti strahuju da bi svijet mogao da zapadne u globalni rat u kojem će se na suprotnim stranama naći supersile Rusija i Sjedinjene Američke Države, izjavio je zamjenik turskog premijera Numan Kurtulmus.

“Ako se taj rat preko posrednika nastavi, otvoreno kažem da će se Amerika i Rusija naći na ivici rata”, istakao je Kurtulmus u intervjuu za Anadoliju, a prenosi AFP.

Regionalni ili svjetski rat

On je upozorio da će sirijski konflikt dovesti svijet “na rub velikog regionalnog ili svjetskog rata”.

Dok Turska i njeni zapadni saveznici pozivaju sirijskog predsednika Bashara al-Assada da odstupi sa te funkcije, Moskva podržava režim u Damasku, navodi AFP.

Kurtulmus je dodao  da su turske snage u kampu Bashika na sjeveru Iraka “legitimne” i da će ostati u toj zemlji “koliko god je potrebno”.

Tenzije između Iraka i Turske su porasle nakon što je Bagdad prošle sedmice nazvao Ankaru “okupatorskom snagom”, nakon što je turski parlament podržao produženje mandata za vojne operacije u Iraku i Siriji za godinu dana.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je nakon toga kazao da irački premijer Haider al-Abadi mora znati gdje mu je mjesto.

Izvor: Agencije