Turska, Rusija i Iran osudile odluku SAD-a o Golanu

Odluka SAD-a o Golanskoj visoravni predstavlja brutalno kršenje međunarodnog prava, navedeno je u zajedničkoj deklaraciji (Anadolija)

Turska, Rusija i Irana osudile su danas odluku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da u potpunosti prizna suverenitet Izraela nad okupiranom Golanskom visoravni. 

U glavnom gradu Kazahstana Nursultanu, doskorašnjoj Astani, održan je 12. trilateralni samit o Siriji, kojem su prisustvovali predstavnici tri zemlje garantera (Turska, Rusija i Iran).

Drugog dana samita objavljena je i zajednička deklaracija, koju je pročitao zamjenik ministra vanjskih poslova Kazahstana Muhtar Tleuberdi.

Istaknuto je kako strane ostaju pri odlučnoj podršci teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Sirije te kako se ovi principi univerzalno trebaju poštovati. 

„U tom kontekstu (zemlje garanteri) najoštrije osuđuju odluku SAD-a da u potpunosti prizna suverenitet Izraela nad okupiranom Golanskom visoravni, koja predstavlja brutalno kršenje međunarodnog prava, posebno rezolucije 497 Vijeća sigurnosti UN te ugrožava mir i sigurnosti na Bliskom istoku“, navedeno je u deklaraciji, prenosi Anadolija.

Na narednom samitu i Irak i Liban

Naglašeno je također kako će se nastaviti odlučna borba protiv snaga Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), pokreta Nusra, Tahrir-i Sam, ali svih drugih koje se nalaze na listi terorističkih organizacija Vijeća sigurnosti UN-a.

U zoni deeskalacije sukoba u Idlibu bit će nastavljene koordinirane patrole Turske, Rusije i Irana. 

Delegacije zemalja garantera potvrdile su i zajedničko mišljenje te ukazale na potrebu da se ubrzaju pregovori oko formiranja ustavotvorne komisije Sirije te kako će naredni sastanak u vezi s tim biti održan u Ženevi.

Specijalni izaslanik ruskog predsjednika Vladimira Putina za Siriju Aleksander Lavrentiev rekao je da će na narednom sastanku o Siriji biti i predstavnici Iraka i Libana, koje će imati ulogu zemalja posmatrača.

Izvor: Agencije