Oglasi

Turska razvija lovce i spremna za proizvodnju tenkova

Velika Britanija i Turska potpisale su sporazum o odbrani vrijedan više od 114 miliona eura za razvoj turskih lovaca.
Ismail Demir je rekao da su pregovori s Rolls-Royceom u tokuEPA

Direktor turske vojne industrije Ismail Demir je izjavio da međunarodnim proizvođačima motora ostaju otvorena vrata za učešće u turskom nacionalnom projektu razvoja borbenih aviona.

Prošle godine je turska kompanija Kale Group najavila da će se udružiti s firmom Rolls-Royce, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, u cilju razvoja motora aviona, uključujući motore za borbene avione, nakon što su Velika Britanija i Turska potpisale sporazum o odbrani vrijedan više od 114 miliona eura za razvoj turskih lovaca.

Masovna proizvodnja tenkova

Govoreći na ceremoniji potpisivanja ugovora s kompanijom TR Motors o proizvodnji lovaca, Demir je rekao da su pregovori s Rolls-Royceom u toku, ali da će, s obzirom na trajanje projekta, Ankara uzeti u razmatranje i međunarodne ponude, prenosi Reuters.

Također je kazao da je Turska spremna početi masovnu proizvodnju svojih nacionalnih tenkova "Altay".

Ranije je saopćeno da Turska planira proizvesti ukupno 1.000 tenkova ovog tipa.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.