Turska razmatra kako djelovati u Siriji

Turska vojska krenula je prema granici sa Sirijom (Getty Images)

Sirijske opozicijske snage pokrenule su kontranapad protiv Assadovih snaga i preuzele kontrolu nad nekoliko četvrti u Al-Nayrabu na periferiji Idliba, te oborile vojni helikopter sirijskog režima, usmrtivši posadu.

Avioni sirijskog režima izveli su napade na industrijsko područje i tržnicu u gradu Idlibu, u kojima je poginulo 13 civila.

Komentirajući napade sirijskog režima i Rusije na Idlib, američki državni sekretar Mike Pompeo ponovio je da njegova država stoji uz Tursku, svog saveznika u NATO-u.

Pompeo je na Twitteru izrazio saučešće porodicama turskih vojnika koji su poginuli u napadu na Idlib, rekavši da neprekidni napadi Assadovog režima i Rusije moraju prestati.

Istakao je da je poslao izaslanika Jamesa Jeffreyja da koordinira korake kako bi se odgovorilo na taj destabilizirajući napad, kako ga je nazvao.

Američki i ruski potezi

Također u Turskoj, James Jeffrey potvrdio je da je cilj njegove posjete Turskoj razgovor o najnovijim događajima te pružanje podrške Turskoj.

Jeffrey je počeo posjetu tokom koje će obaviti razgovore s turskim političkim, vojnim i sigurnosnim zvaničnicima o najnovijem razvoju situacije u Idlibu i bilateralnim odnosima.

Diplomatski izvori saopćili su da će se američki izaslanik u srijedu ujutro sastati s glasnogovornikom turskog predsjedništva Ibrahimom Kalinom i turskim obavještajnim zvaničnicima.

Američka ambasada u Ankari objavila je na Twitteru da će Jeffrey razgovarati s visokim turskim zvaničnicima o destabilizirajućem vojnom napadu, kako su ga nazvali, koji Assadove snage provode uz podršku Rusije u Idlibu, i o saradnji u cilju pronalaska političkog rješenja za sirijski sukob.

Američka ambasada također je pozvala na hitni prekid vatre i neometan pristup humanitarnih organizacija pogođenim područjima.

Rusija je ranije pozvala da se zaustave napadi na sirijske i ruske snage u Idlibu i poštuju sporazumi koje je Rusija sklopila s Turskom o tamošnjem sukobu.

Protjerivanje i raseljavanje

U vezi s humanitarnom situacijom, visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell upozorio je da je više od milion civila raseljeno iz Idliba otkad su počele vojne operacije prošle godine.

U istom kontekstu Stephane Dujarric, glasnogovornik generalnog sekretara Ujedinjenih naroda, rekao je da je broj civila koji su prisilno raseljeni iz Idliba i okolnih područja od decembra prošle godine porastao na 700.000.

Na konferenciji za novinare u New Yorku dodao je da je to najveći broj raseljenih osoba u jednom razdoblju od izbijanja krize u Siriji, naglasivši da međunarodna organizacija i njeni partneri rade na tome da se velike količine pomoći pošalju onima kojima je pomoć potrebna, a da je više od 230 kamiona poslano preko graničnih prijelaza Bab al-Hawa i Bab al-Salam.

Izvor: Al Jazeera i agencije