Oglasi

Turska ratnim avionom jača vojni arsenal

Turska je do sada proizvela vlastiti tenk, brod, helikopter, školski avion, raketu i pješadijsku pušku, kaže njen ministar odbrane.
Turska je proizvela i vlastiti vojni helikopterAnadolija

Turski ministar odbrane Ismet Yilmaz izjavio je kako je cilj da vojska njegove zemlje koristi vlastito naoružanje na kopnu, moru i u zraku, te da je potrebno napraviti i ratni avion, piše Anadolija.

Turska je na polju obrambene industrije do sada napravila vrlo bitne projekte, a u okviru ciljeva do 2023. godine, odnosno stogodišnjicu od osnivanja Republike Turske, planirano je da se osnovne potrebe za oružane snage proizvode unutar zemlje.

Turski ministar odbrane je u intervjuu za Anadoliju izjavio kako pridaju veliku važnost investicijama u obrambenoj industriji, čime, kako je kazao, dolazi do jačanja oružanih snaga ove zemlje.

Cilj - vlastito naoružanje

Podsjetivši da turska vojska trenutno zauzima mjesto među 10 najvećih snaga u svijetu, Yilmaz je rekao:

"Mi trenutno pokrivamo 55 posto ukupne potrebe oružanih snaga. Naš cilj je da do 2023. godine u potpunosti pokrivamo temeljne potrebe naših oružanih snaga, tako da u tom smislu nastavljamo s projektima."

Prema njegovim riječima, cilj je da turska vojska koristi vlastito naoružanje na kopnu, moru i u zraku.

"Pravimo svoj brod i svo naoružanje za kopno, uključujući i tenk. Pravimo, također, helikoptere, kao i školske avione. Ono što je naš sljedeći cilj je napraviti ratni avion. Kada to ostvarimo Turska će biti proizvođač kompletnog odbrambenog oružja za kopnene, morske i zračne snage. Tada ćemo biti u potpunosti nezavisni i jaki. Ako nemate odbrambenu industriju nemoguće je govoriti o nezavisnosti i mi zbog toga nastavljamo sa investiranjem u ovaj sektor", rekao je Yilmaz.

Turske oružane snage su 11. juna preuzele prvi vojni taktičko-izviđački helikopter T-129 ATAK, koji je razvila i proizvela Turska nacionalna zračna vojna industrija 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.