Turska: Pozvan njemački ambasador zbog otkazivanja skupova

Bozdag je izjavio da su mu vlasti grada Gaggenau prvo dozvolile, a potom povukle dozvolu da se obrati pristalicama turskog predsjednika (EPA)

Turska vlada pozvala je njemačkog ambasadora da bi protestirala zbog otkazivanja skupova koji su u Njemačkoj trebali da budu održani u znak podrške turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

“Naše nezadovoljstvo zbog ovakvog razvoja događaja prenijeto je njemačkom ambasadoru koji je večeras pozvan u ministarstvo vanjskih poslova“, rekao je visoki turski zvaničnik koji nije želio da bude imenovan, prenosi AFP.

Ministar pravosuđa Turske Bekir Bozdag otkazao je ranije sastanak sa njemačkim kolegom Heikom Maasom u Berlinu i vraća se u Tursku, nakon što su mu vlasti grada Gaggenaua zabranile održavanje mitinga na kojem je on planirao da se obrati pristalicama turskog predsjednika, prenosi Reuters.

Bozdag je na turskoj televiziji izjavio da su mu vlasti grada Gaggenau prvo dozvolile, a potom povukle dozvolu da se obrati pristalicama turskog predsjednika Erdogana, sa obrazloženjem da je taj grad previše mali za takvo okupljanje.

Hapšenje novinara Welta

Reuters javlja da je on to otkazivanje mitinga nazvao “neprihvatljivim.”

Hapšenje Deniza Yuecela, novinara dnevnika Welt, koji ima njemačko i tursko državljanstvo, izazvalo je veliko nezadovoljstvo u njemačkoj javnosti zbog čega je Bozdagov plan da osigura podršku Erdoganu pred predstojeći referendum, naišao na kritike.

U saopćenju vlasti Gaggenaua navodi se da nije poznato da li će Unija evropsko-turskih demokrata (UETD) realizirati to događanje na nekom drugom mjestu.

Kako se navodi, jedan zvaničnik iz UETD-a izjavio je da je iznenađen ovim vijestima i da traži alternativnu lokaciju.

Tursku očekuje referendum 16. aprila, na kojem će se glasati za značajno povećanje predsjednikovih ovlaštenja.

Kako je naveo AP, ukoliko predložene reforme budu usvojene nakon referenduma, predsjednička funkcija koja je do sada bila uglavnom ceremonijalna, dobit će izvršna ovlaštenja, a premijerska funkcija će biti ukinuta.

Protivnici, kako se navodi, kažu da takav predloženi sistem predviđa premalo provjere i kontrole Erdoganove vladavine.

Izvor: Agencije