Oglasi

Turska: Povučeno teško oružje iz Idliba

Turska i Rusija 17. septembra potpisale su sporazum u cilju uspostave stabilnosti u demitaliziranoj zoni.
Turska je ispunila svoje obaveze u okviru sporazuma o demilitarizaciji Idliba EPA

Ministarstvo odbrane Turske je saopštilo da je sa današnjim danom okončan proces povlačenja teškog oružja iz demitalizirane zone u Idlibu u Siriji, javlja Anadolija.

U saopštenju Ministarstva odbrane Turske se podsjeća da su zemlje garanti, Turska i Rusija, 17. septembra potpisali sporazum u cilju uspostave stabilnosti u demitaliziranoj zoni u Idlibu.

Dodaje se i da je u okviru sporazuma, koji je postignut u ruskom gradu Sočiju, posebna pažnja posvećena geografskoj strukturi i naseljenim područjima te da je formirana demitalizirana zona u dužini od 15-20 kilometara.

Uspostava trajnog mira

„Turska je ispunila svoje obaveze u okviru sporazuma. U tom kontekstu, 10. oktobra 2018. godine je okončano povlačenje  teškog oružja iz demitalizirane zone u Idlibu u cilju okončanja tenzija na tom području i otklanjanja rizika međusobnog sukoba“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane Turske dodalo je da se nastavljaju aktivnosti u okviru uspostave održivog i trajnog mira u Idlibu.

Izvor: Agencije

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.