Turska povećava budžet za odbranu za 40 posto

Turski ministri kazali su da se planiraju povećanja poreza kako bi se mogli finansirati novi sigurnosni i odbrambeni projekti (EPA)

Turska vlada povećat će budžet za odbranu za 2018. za 40%, na 11,17 milijardi američkih dolara, objavio je dnevnik Hurriyet, navodeći vladine fiskalne planove.

Turski ministri ranije su kazali da se planiraju povećanja poreza kako bi se mogli finansirati novi sigurnosni i odbrambeni projekti.

Turska razmatra i jačanje vojnih kapaciteta, uključujući proizvodnju oružja. Ankara je nedavno sklopila sporazum s Rusijom o kupovini protivraketnog sistema S-400.

Uplaćen avans

Krajem septembra pomoćnik predsjednika Rusije za vojnu i tehnološku saradnju Vladimir Kožin rekao je da će Rusija Turskoj isporučiti sistem S-400, za koji je već uplatila avans, ali da Turska neće moći dobiti i proizvodnu tehnologiju za njega.

Kožin je tada naveo da se o davanju proizvodne tehnologije Turskoj nije ni razgovaralo.

S-400 “Trijumf” najnoviji je protivavionski raketni sistem dalekog dometa, koji je u službu ušao 2007. godine. Dizajniran je da obara avione, krstareće i balističke rakete, a operativni domet mu je 400 kilometara na visini do 30 kilometara, navodi ruska agencija.

Izvor: Agencije