Turska potvrdila normalizaciju odnosa s Izraelom

Turska i Izrael su postigli sporazum o obnovi odnosa, potvrdio je Ibrahim Kalin, glasnogovornik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. 

„Osim što se izvinio u martu 2013. godine, Izrael je ispunio uvjete Turske da isplati odštetu porodicama žrtava Mavi Marmare i omogući Turskoj da intervenira u humanitarnoj krizi u Gazi. Prema dogovoru, Turska će dostaviti humanitarnu pomoć i druge potrepštine Gazi i investirati u infrastrukturu”, saopćio je Kalin.

Dogovor o obnovi odnosa postignut je u Rimu.

Kriza u odnosima dvije države izbila je 2010. godine napadom izraelskih komandosa na turski brod Mavi Marmara s humanitarnom pomoći za Gazu, u kojem je ubijeno desetero turskih propalestinskih aktivista.

Obnova domova i bolnice

Turska će finansirati obnovu stambenih zgrada te završiti gradnju bolnice koja prima 200 pacijenata u Gazi.

“Stanovnici Gaze imat će veći pristup električnoj energiji i pitkoj vodi, a bit će izgrađene i nove elektrane. Tursko-izraelski dogovor omogućit će pokretanje velikih turskih projekata na Zapadnoj obali, među kojima i u industrijskoj zoni Jenin. U dogovoru se ne spominje Hamas. Turska će nastaviti da podržava palestinsku državu i narod Palestine. Dogovor predstavlja diplomatsku pobjedu za Tursku, koja je imala principijelan i odlučan stav nakon napada na Mavi Marmaru. Drago nam je da su predstavnici Palestinske vlade i Hamasa izrazili podršku Turskoj u kontekstu pregovora“, navodi se u saopćenju.   

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji se u Rimu sastao s američkim šefom diplomatije Johnom Kerryjem, izjavio je da je postizanje dogovora Turske i Izraela izuzetno važan korak u procesu normalizacije odnosa dvije zemlje i kako će to imati pozitivne odjeke i na njihove ekonomije, javlja Anadolija.

Kerry je pozdravio izraelsko-turski sporazum, rekavši da je takav korak bio želja zvaničnog Washingtona.

Turski izvori saopćili su u ponedjeljak kako je Erdogan noć ranije telefonski razgovarao s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom i obavijestio ga da je s Izraelom dogovoreno poboljšanje humanitarne situacije u Gazi, javlja Hina.

Izvori bliski Abbasu kažu da je palestinski predsjednik izrazio zadovoljstvo razvojem događaja.

Izvor: Al Jazeera i agencije