Turska: Poštujte naša prava na istočnom Mediteranu

Turska, Cipar, Plin, nagta, Istraživanje
Turska je za dijalog na svakoj platformi u vezi s pravednom raspodjelom prirodnih resursa u regiji (EPA)

Vijeće za nacionalnu sigurnost Turske navelo je da nema odstupanja u zaštiti interesa turskog naroda na kopnu, moru ili u zraku, komentirajući posljednja dešavanja na istočnom Mediteranu.

“Turska je za dijalog na svakoj platformi u vezi s pravednom raspodjelom prirodnih resursa u regiji”, navodi se u saopćenju objavljenom nakon sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost Turske u Ankari, kojim je predsjedavao predsjednik Recep Tayyip Erdogan, prenosi Anadolija.

Dodaje se da Turska poziva Evropsku uniju i druge organizacije da “poštuju prava i interese Turske i Turske Republike Sjeverni Kipar na istočnom Mediteranu”.

“Turska poziva zemlje koje svojim postupcima krše međunarodno pravo da djeluju razborito, posebno po pitanju demilitarizacije otoka”, navelo je Vijeće nacionalne sigurnosti.

‘Mir i prosperitet u Siriji i Libiji’

“Turska, koja je u svakom regionalnom i globalnom sukobu uvijek bila na strani zakona i pravde, svoje stavove i postupke na istočnom Mediteranu također je poduzela vođena istim principima”, navodi se u saopćenju.

Poručeno je, također, da će Turska i dalje poduzimati potrebne napore kako bi se uspostavili mir i sigurnost u Siriji.

“Turska će zadržati svoju poziciju kako bi se osigurali mir i prosperitet u Siriji i Libiji, gdje zagovara borbu protiv terorizma i uspostavljanje stabilnosti”, navodi se.

Turska poziva međunarodnu zajednicu da poduzme potrebne korake protiv terorističkih organizacija koje uzurpiraju slobodu i resurse potlačenih zemalja i naroda.

Izvor: Agencije