Turska poslala još tenkova u Siriju

Slanje turskih tenkova na sjever Sirije dio je operacije Štit Eufrata (EPA)

Američki državni sekretar John Kerry kazao je turskom ministru vanjskih poslova Mevlutu Cavusogluu u četvrtak da se sirijske kurdske jedinice YPG povlače na istočnu obalu Eufrata, navode izvori turskog Ministarstva vanjskih poslova.

U telefonskom razgovoru u četvrtak ministri su istakli da će zajedno nastaviti borbu protiv grupe ISIL u Siriji i Iraku, kazali su izvori za Reuters.

U međuvremenu, visoki turski zvaničnik je rekao da je više od 20 turskih tenkova ušlo u teritoriju Sirije, te da će po potrebi slati dodatne tenkove.

Najveća vojna operacija

Slanje turskih tenkova na sjever Sirije dio je operacije “Štit Eufrata”, koja je ostvarila prvi uspjeh sinoć kada su sirijski pobunjenici uz pomoć turskih specijalnih snaga oslobodili pogranični grad Jarablus od pripadnika oružane grupe ISIL, nakon kratkotrajne ofanzive koja se završila za par sati.

Glasnogovornik druge pobunjeničke grupe rekao je kako su se pripadnici ISIL-a povukli prema Al Babu, jugozapadno od Jarablusa.

Turska vojska je uz pomoć međunarodne koalicije protiv ISIL-a u srijedu rano ujutro počela najveću vojnu operaciju u Siriji od početka sukoba koji je izbio prije pet godina, šaljući tenkove i borbene avione da potisnu ISIL iz Jarablusa.

Sjedinjene Američke Države su pružile obavještajnu, izviđačku i savjetodavnu pomoć.

Izvor: Agencije