Turska pomoć za Republiku Srpsku ide Graničnoj policiji BiH i u dva kantona

Posljednje što treba medicinarima, pored stresa i neizvjesnosti kojima su neminovno izloženi, jeste dodatna zabrinutost da se neće moći adekvatno zaštiti, piše autorica (Anadolija)

Dio pomoći Republike Turske koji je bio namijenjen bh. entitetu Republici Srpskoj bit će dodijeljen Graničnoj policiji Bosne Hercegovine i policije u dva kantona, izjavio je Fahrudin Radončić, ministar sigurnost Bosne i Hercegovine.

On se danas u Banjoj Luci sastao s Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i Draganom Lukačem, ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske. Na sastanku je saradnja dva ministarstva ocijenjena kao izuzetno dobra.

“Zahvaljujući Dodiku i Lukaču, danas smo dogovorili da dio humanitarne pomoći koju je poslala Vlada Republike Turske, koji je bio namijenjen za Republiku Srpsku, ide Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine i možda još za dvije policije u dva kantona. Veoma sam zahvalan na tom važnom gestu”, poručio je Radončić.

Prema njegovim riječima, mjere koje se preduzimaju u oba entiteta pokazuju se veoma važnima.

“Sigurnosni sektor na nivou entiteta i Bosne i Hercegovine je ‘kupio’ veoma važnu stvar, a to je vrijeme za medicinsku struku. Nakon mjesec i više dana dali smo našim ljekarima da pripreme bolnice, vlastima da nabave respiratore i opremu. Dali smo struci vremena da se upozna kako na najefikasniji način da se bori sa korona virusom”, rekao je Radončić.

‘Lokalne izbore ne treba odgoditi’

Dodik je pojasnio da se dio kontingenta pomoći odnosi na maske i rukavice, kojih Republika Srpska u ovom trenutku ima dovoljno.

Nakon sastanka je rekao da su razgovarali i o političkoj situaciji, s obzirom na to da je Radončić predsjednik političke stranke Savez za bolju budućnost (SBB).

Također je rekao da je potrebno što prije riješiti pitanje raspodjele sredstava MMF-a, odnosno postići kompromis. Smatra da je poštena raspodjela 60 posto za Federaciju BiH, a 40 posto za Republiku Srpsku, a da se po 0,5 posto iz oba entiteta odvoji za Distrikt Brčko.

Govoreći o prolongiranju izbora, rekao je da ne smatra da ih treba odgoditi, ali i da Centralna izborna komisija nije ovlaštena odlučivati o tome nego entitetski parlamenti.

Smatra da izbore treba raspisati u zakonom predviđenim rokovima, a ako dođe do usložnjavanja situacije u vezi s epidemijom, moguće je u septembru donijeti odluku o prolongiranju.

Naglasio je da se s Radončićem složio i da sve političke teme treba ostaviti za period poslije epidemije.

‘Za sada bez rigoroznijih mjera’

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da trenutno nema potreba za uvođenjem rigoroznijih mjera u cilju suzbijanja širenja korona virusa.

“Naš zdravstveni sistem može da podnese trenutno stanje”, kazao je Lukač i dodao da postoje rezervne varijante u slučaju da se stanje promijeni.

Dodik je istakao da će sve mjere biti preduzete ili ukinute na bazi procjene epidemiologa, navodeći da je najvažnije da građani ispoštuju sve donesene mjere.

Govoreći o Uredbi sa zakonskom snagom o prekršaju izazivanja panike i nereda, Dodik je rekao da policija više neće postupati po njoj, ali to ne može spriječiti građane i udruženja da traže reakciju.

Izvor: Agencije