Turska policija se povukla s Taksima

Turska policija se povukla u subotu poslijepodne s trga Taksim u centru Istanbula, na koji su odmah došle hiljade ljudi, drugog dana žestokih demonstracija protiv Vlade.

Snage reda su od petka okupirale ovaj trg, branile pristup demonstrantima i sistematski rastjerivale okupljene grupe.

Suočen s najvećim demonstracijama od dolaska na vlast 2002. godine premijer Recep Tayyip Erdogan je naredio snagama reda da se povuku s trga i iz parka Gezi, čije najavljeno uništavanje je pokrenulo pobunu.

Hiljade ljudi s turskim zastavama zauzelo je trg slaveći pobjedu.

Jedan upravni sud u Istanbulu kojem su se obratili demonstranti, poništio je u petak dio projekta koji je predvidio obnovu kasarne iz otomanskog perioda i koji je izazvao bijes građana.

Poziv demonstrantima

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan je nešto ranije tokom dana pozvao demonstrante u Istanbulu da odmah okončaju proteste, ističući da će Vlada nastaviti sa planovima za renoviranje centralnog istanbulskog Trga Taksim, gdje bi, na mjestu parka, trebao biti izgrađen tržni centar.

Nakon što je za dva dana u sukobu policije i demonstranata povrijeđeno nekoliko stotina ljudi, predsjednik turske vlade poručio je da se nezadovoljstvo planovima za renoviranje trga koristi kako bi se podstakle tenzije u državi, javio je Reuters.

„Policija je bila tamo jučer, i danas će biti na dužnosti, kao i sutra, jer Trg Taksim ne može biti prostor gdje će divljati ekstremisti“, rekao je Erdogan u obraćanju koje je prenosila televizija.

On je dodao da će Vlada poduzeti sve potrebne mjere „kako bi osigurala ljude i njihovu imovinu“, prenosi je agencija AFP.

Suzavac i vodeni topovi

Turska policija i u subotu je, kao i prethodnog dana, upotrijebila suzavac i vodene topove protiv demonstranata, koji su pokušali doći do glavnog trga sa kog ih je jučer policija protjerala.

Demonstracije su se otele kontroli nakon intervencije policije, prerasle u antivladine proteste i proširile na nekoliko gradova, uključujući Ankaru.

Subotnje nasilje je uslijedilo dan nakon što se policija sukobila sa demonstrantima u centralnom dijelu grada, a tom prilikom je povrijeđen veliki broj ljudi.

Najmanje 60 osoba je privedeno u petak, dok su hiljade osoba izašle na ulične proteste oko istanbulskog centralnog trga Taksim.

Razbijeno staklo i kamenje su bili rasuti po glavnoj ulici nedaleko od trga.

Protesti u taksimskom Gezi parku su počeli u ponedjeljak nakon što je nekoliko stabala posjećeno zbog vladinog razvojnog plana, da bi potom prerasli u veće demonstracije protiv, kako oni kažu, sve više autoritarne vlasti.

„Demonstranti kažu kako ove aktivnosti više nisu zbog drveća“, kazala je novinarka Al Jazeere Rawya Rageh tokom javljanja iz Istanbula.

Veliki projekti

Ovi nemiri odražavaju rastuće neslaganje građana sa administracijom premijera Recepa Tayyipa Erdogana, kao i sa njegovom Partijom pravde i razvoja.

Nedavno su održani protesti protiv stava Vlade oko rata u susjednoj Siriji, sve većih restrikcija u prodaji alkohola, te upozorenja protiv javnog prikazivanja privlačnosti.

Međutim, Erdogan je, tokom decenije vladavine, predvodio transformaciju Turske i njene ekonomije iz zemlje koja je sklona krizama u državu sa najbrže rastućom privredom u Evropi.

Nominalna vrijednost dohotka po glavi stanovnika je utrostručena otkako je njegova stranka na vlasti.

Također, i dalje je uvjerljivo najpopularniji političar Turske i mnogi smatraju da je Erdogan najmoćniji lider države otkako je Mustafa Kemal Ataturk uspostavio modernu sekularnu državu na zgarištu Otomanskog Carstva prije devedeset godina.

Erdogan ustrajava na nekoliko projekata koji su “teški” više milijardi američkih dolara, a za koje smatra da će etablirati njegovu državu kao veliku svjetsku silu.

Među ovim projektima su brodski kanal, velika džamija i treći aerodrom u Istanbulu za koji se govori kako će biti jedan od najvećih na svijetu.

Izvor: Al Jazeera i agencije