Turska policija rastjerala demonstrante

Upravnik rudnika u Somi kazao je da nemar nije igrao ulogu u tragediji (AP)

Turska policija je vodenim topovima, suzavcem i gumenim mecima rastjerala hiljade sudionika protesta održanog u Somi, nedaleko od ugljenokopa, poprišta najveće rudarske katastrofe u Turskoj, u kojoj je u utorak poginulo 284 rudara, objavile su agencije.

Protest se održavao u glavnoj gradskoj ulici, u kojoj su smještene zgrade lokalnih vlasti, banke i trgovine, a nakon intervencije policije, sudionici su se razbježali po okolnim uličicama, prenosi Hina.

Prije nego što je posegnula za silom, policija je nekoliko puta pozvala demonstrante da se raziđu, ali oni su to odbili, stalno uzvikujući “Ostavka Vlade” i “Ne spavaj Somo, ne zaboravi rudare”.

Potom su policajci krenuli u napad, na koji su demonstranti odgovorili bacanjem kamenja na njih.

Tokom akcije ozlijeđeno je najmanje pet osoba, od kojih dva policajca, objavio je AFP.

Pokretanje istrage

U okviru istrage nesreće u rudniku, u petak su počela saslušanja svjedoka, stručnjaka i povrijeđenih radnika.

Istragu Okružnog tužilaštva će voditi 28 tužilaca, prenosi Anadolija.

Upravnik rudnika u Somi kazao je da nemar nije igrao ulogu u tragediji, a iz kompanije Soma Holdings saopćili su da uzrok nesreće još nije jasan.

Turska vladajuća AK partija saopćila je da je tokom proteklih pet godina u tom rudniku 11 puta izvršen inspekcijski pregled.

Turski ministar energetike i prirodnih resursa Taner Yildiz kazao je da je u rudniku Soma ostalo najviše 18 rudara i dodao da konačni bilans poginulih u tragičnoj nesreći u tom rudniku ne bi trebao premašiti brojku 302.

Onemogućeno spašavanje

Požar u jami onemogućio je spasilačke ekipe da i nakon 65 sati od nesreće uđu u dvije galerije u jami.

Smanjenje intenziteta požara trebalo bi omogućiti ulazak i u te dijelove jame, za koje se pretpostavlja da su lokacije gdje se nalaze preostali unesrećeni rudari.

Yildiz je ranije saopćio da je broj do sada izvučenih tijela poginulih rudara porastao na 284.

Nesreća u rudniku mrkog uglja u Somi, u turskoj pokrajini Manisa, desila se u utorak poslijepodne kada je na jednom transformatoru u jami izbio požar.

Do sada su iz jame izvučena ukupno 284 rudara, a 27 je primljeno u bolnicu zbog povreda zadobijenih u nesreći.

U Turskoj je na snazi trodnevna žalost.

Izvor: Agencije