Oglasi

Turska policija posjeduje audiosnimak 'ubistva Khashoggija u konzulatu'

Sigurnosni zvaničnik rekao za Al Jazeeru da snimak traje 11 minuta te da ukazuje da je novinar napadnut čim je ušao u konzulat.
Saudijska Arabija negira ubistvo Khashoggija, koji je bio oštar kritičar vlasti u ovom kraljevstvuAP

Turske vlasti imaju audiosnimak koji ukazuje na to da je saudijski novinar Jamal Khashoggi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, rekao je turski zvaničnik za Al Jazeeru. 

Zvaničnik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, rekao je da snimak ne dolazi iz Appleovog pametnog sata, kojeg je novinar navodno nosio kada je ušao u konzulat 2. oktobra. 

Naveo je da snimak traje 11 minuta te da je policija izvršila tehničku analizu glasova i utvrdila tri muška glasa za koje vjeruje da pripadaju Saudijcima, uz glas Khashoggija. 

Izvor je za  Al Jazeeru rekao da je novinar napadnut čim je ušao u konzulat. 

Dokaz predstavljen S. Arabiji i SAD-u

Reuters je u ponedjeljak objavio da je turska policija došla do audiosnimka koji ukazuje da je Khashoggi ubijen u konzulatu, citirajući dva izvora. 

Saudijska Arabija negira ubistvo Khashoggija, koji je bio oštar kritičar vlasti u ovom kraljevstvu. 

Jedan od turskih zvaničnika rekao je za Reuters da je dokaz koji ukazuje na to da je novinar ubijen predstavljen i drugim zemljama, uključujući Saudijsku Arabiju i SAD. 

"Dokaz je predstavljen svim stranama veoma jasno. Sada smo u fazi prikupljanja materijalnih dokaza u konzulatu", rekao je ovaj sigurnosni izvor. 

Saudijska ambasada u Ankari nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar. 

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.