Turska pokrenula postupak pred WTO-om zbog američkih sankcija

Najava SAD da će povećati carine na turske proizvode izazvala oštar pad turske lire (EPA)

Turska je pokrenula postupak pred Svetskom trgovinskom organizacijom (STO) protiv američkih carina na turski čelik i aluminijum, objavila je ta organizacija.

Američki predsednik Donald Trump najavio je ranije ovog meseca da će udvostručiti carine Turskoj zbog suđenja američkom evangeličkom pastoru koga Ankara optužuje za terorizam.

Ta je najava izazvala oštar pad  turske lire koja je od početka godine izgubila više od 35 odsto svoje vrednosti u odnosu na dolar.

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan je upozorio na ekonomski rat i pozvao sugrađane da prodaju svoje devize ne bi li pomogli turskoj liri, rekavši da je reč o “nacionalnoj borbi” protiv “ekonomskog rata” koji se, kako tvrdi, vodi protiv Turske.

“Turska je zatražila konsultacije u STO sa Sjedinjenim Amneričkim Državama zbog dodatnih uvoznih carina na proizvode od čelika i aluminijuma”, saopštila je STO.

Dva mjeseca za rešenje spora

Obe strane imaju 60 dana da nađu rešenje, a u suprotnom bi se slučaj mogao naći pred telom STO-a za rešavanje trgovinskih sporova.

Odnosi između Turske i Sjedinjenih Država postali su napetiji posljednjih nedelja, a njihove sve veće trgovinske i diplomatske razmirice dodatno su pogoršale ekonomske probleme Turske.

Turska je odbila zahtev SAD-a da pusti na slobodu američkog pastora zatočenog zbog špijunaže i optužbe za terorizam, nakon čega su dve zemlje međusobno povisile carine, a SAD je sankcionisao dvojicu turskih ministara.

Sud u Ankari je u petak odbio zahtev za pomilovanjem pastora Andrewa Brunsona optuženog za umešanost u neupeli pokušaj državnog udara u Turskoj pre dve godine.

Ta je sudska odluka razljutila američkog predsednika Donalda Trumpa koji kaže kako SAD neće “sedeći” promatrati suđenje.

Brunson je hrišćanski misionar iz Severne Karoline koji živi u Turskoj već dvadeset godina i nehotično je postao glavna tema sukoba Washingtona i Ankare.

Izvor: Agencije