Turska pojačava aktivnosti na traženju plina kod Kipra

Turska, Brod
Turska je poslala namjenske brodove kako bi obavila energetska istraživanja u svom kontinentalnom pojasu (EPA)

Potpredsjednik Turske Fuat Oktay izjavio je da je Ankara poslala istraživački brod da se pridruži onima za eksploataciju plina koji se od ranije nalaze u vodama kod etnički podijeljenog Kipra.

Na skupu povodom 45. godišnjice turske invazije na Kipar, Oktay je rekao da se Turska nikada neće povinovati sankcijama koje joj je Evropska unija uvela zbog bušenja u tim vodama i da neće oklijevati u odbrani svojih i prava kiparskih Turaka na energetske rezerve.

Evropska unija je uvela sankcije Ankari, navodeći da Turska krši međunarodno pravo bušenjem i vađenjem plina u vodama koje spadaju u isključivu ekonomsku zonu Kipra, prenosi Beta.

U pismu upućenom lideru kiparskih Turaka Mustafi Akinciju, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan naveo je da njegova vojska neće oklijevati da preduzme akciju na Kipru ako bude neophodno.

Turske snage

“Niko ne treba da sumnja da slavna turska vojska koja Kipar ne smatra ništa drugačijim od svoje otadžbine, neće oklijevati, ako bude potrebno, da ponovo preduzme korak kao prije 45 godina kada su u pitanju životi i sigurnost kiparskih Turaka”, naveo je Erdogan.

On je međutim dodao da će Turska raditi na “poštenom i trajnom rešenju” za Kipar.

Slanjem mirovnih trupa Ujedinjenih naroda 1964. godine Kipar je podijeljen zbog upornih međunacionalnih sukoba sa nekoliko stotina poginulih. Poslije puča pristalica ujedinjenja s Grčkom, Turska je 1974. godine okupirala sjever naseljen turskom manjinom i proglasila “Tursku Republiku Sjeverni Kipar” koju samo Ankara priznaje. Turska je na okupirani sjever otoka doselila više od 35.000 vojnika s porodicama i druge naseljenike.

Kipar je 2004. primljen u EU, ali povlastice članstva uživa jedino južni dio otoka.

Izvor: Agencije