Turska: Pogodni uvjeti za pregovore sa Grčkom

Tenzije su stigle do usijanja prošlog mjeseca kada je Turska poslala Oruc Reis u sporne vode na koje pravo polažu i Grčka i Kipar (EPA)

Turska vjeruje kako su trenutno pogodni uvjeti za ponovne pregovore sa susjednom Grčkom, sučlanicom NATO-a, nakon što je turski brod za seizmička ispitivanja Oruc Reis napustio sporne vode na istoku Sredozemnog mora, kazao je u četvrtak glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin, prenosi agencija Reuters.

Ove dvije evropske države su u žestokom sporu zbog sukobljenih tvrdnji oko površine njihove kontinentalne ploče i mogućnosti istraživanja potencijalnih izvora enerenata na istoku Mediterana. Tenzije su stigle do usijanja prošlog mjeseca kada je Turska poslala Oruc Reis u sporne vode na koje pravo polažu i Grčka i Kipar.

U nedjelju se Oruc Reis vratio u tursku južnu provinciju Antaliju na, kako navode iz Ankare, „rutinsko održavanje“, a Grčka je to nazvala pozitivnim prvim korakom na ublažavanju tenzija. Dvije države su počele komunicirati u NATO-u kako bi se izbjegli vojni incidenti u regiji nakon manjeg pomorskog sudara prošlog mjeseca.

Kalin je, govoreći na internetskom panelu, istakao kako se povratak broda Oruc Reis može gledati kao prilika za napredak razgovora i kako „to ne treba protraćiti“, dodavši kako se Ankara nada da će se na ovo „gledati pozitivno“ na samitu Evropske unije 24. i 25. septembra.

Okretanje nove stranice

„Želimo vidjeti okretanje nove stranice u odnosima Turske i Grčke, ali i u odnosima Turske i EU. Nadamo se i vjerujemo kako je klima pogodna za to i mislim da smo postigli razumijevanje kada je riječ koje korake trebamo poduzeti narednih nekoliko sedmica kako bi se nastavilo sa razgovorima“, rekao je glasnogovornik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

U srijedu je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio kako će servis održavanja broda Oruc Reis možda potrajati „nekoliko sedmica“, pozvavši se na podatke Ministarstva energetike, ali je dodao kako će brod nastaviti sa svojim operacijama nakon servisa.

Lideri EU-a će o ovom problemu govoriti na samitu krajem ovog mjeseca i procijeniti moguće sankcije. Njemačka želi više vremena za pregovore sa Turskom, dok Francuska, Kipar i Grčka zahtijevaju kaznu za Ankaru.

Turska je razmjestila dva broda za istraživanje nedaleko od podijeljenog otoka Kipar, navodi Reuters, te ističe kako je Nikozija dugo u sporu sa Ankarom zbog bušenja i potrage za naftom i plinom. Turska priznaje tursku kiparsku državu na sjeveru otoka, ali ne i međunarodno priznatu Vladu kiparskih Grka.

Izvor: Agencije