Turska: Poginula dva vojnika u eksploziji

Najmanje dva vojnika su poginula, a 24 ih je ranjeno u napadu bombaša samoubice koji su navodno izveli kurdski pobunjenici na istoku Turske, navode zvaničnici.

Ured guvernera provincije Agri objavio je kako su borci Radničke partije Kurdistana (PKK), rano u nedjelju, napali stanicu vojne policije kamionom napunjenim sa dvije tone eksploziva.

Napad u gradu Agri desio se u vrijeme eskalacije nasilja između Ankare i PKK-a. Turska skoro svakodnevno izvodi zračne urade na baze PKK na sjeveru Iraka, dok pobunjenici napadaju snage sigurnosti.

Najmanje 24 osobe sa turske strane su poginule u nedavnim nemirima, a većinom se radi o vojnicima.

Prekid pregovora

U subotu je regionalna uprava iračkog Kurdistana pozvala PKK da se povuče sa te teritorije kako bi se izbjegle civilne žrtve u jeku turske vojne kampanje protiv ove grupe.

U saopćenju se osuđuje i Turska zbog bombardiranja civila, nakon izvještaja da su kuće oštećene u zračnim udarima na sjeverozapadu Iraka. Također se pozivaju obje strane da nastave sa pregovorima.

Turska je pokrenula ofanzivu protiv kurdskih pobunjenika prošle sedmice čime su okončani nesigurni mirovni pregovori, a sve nakon porasta smrtonosnog nasilja u ovoj državi.

„Izvođenjem nedavnih napada, Turska je praktično i jednostrano okončala stanje nenapadanja i mirovni proces“, kazao je Zagros Hiwa, glasnogovornik Unije kurdskih zajednica, političkog krila PKK-a. On se javio iz iračkih planina Qandil gdje su nastavljeni turski zračni udari.

Izvor: Agencije