Turska: Počelo suđenje optuženim za pokušaj atentata na Erdogana

Turske vlasti organizaciju su proglasile terorističkom i smatraju je odgovornom za pokušaj vojnog udara u Turskoj, 15. jula prošle godine (Reuters)

U turskom gradu Mugla, počelo je suđenje grupi optuženih za pokušaj ubistva predsjednika te zemlje – Recepa Tayipa Erdogana, koji se u noći neuspjelog vojnog udara nalazio u hotelu u Marmarisu.

Optužnica tereti 47 osoba. Dvojica su u bjekstvu, a prvooptuženi je Fethullah Gulen, koji se nalazi u Americi.

Turske vlasti su organizaciju na čijem čelu je Fethullah Gulen proglasile terorističkom i smatraju je odgovornom za pokušaj vojnog udara u Turskoj, 15. jula prošle godine.

Četrdeset i sedam vojnika, koji su učestvovali u vojnom udaru, povezani s pokretom Fethulaha Gulena, danas su se pojavila pred sudom u gradu Muli na jugozapadu Turske.

Gulenova organizacija optužena je za pokušaj vojnog udara u julu prošle godine.

Predsjednik Erdogan i njegova porodica nalazili su se u Muli kad su vojnici pokušali atentat na njega.

Erdogan podnosilac tužbe

Prema riječima glavnog tužioca, ovo suđenje ima historijski značaj, jer je jedini slučaj povezan s pokušajem vojnog udara u kojem je predsjednik Erdogan direktni podnosilac tužbe.

Zbog toga će i ishod suđenja biti od historijskog značaja.

Očekuje se da suđenje neće biti okončano prije kraja godine.

Optuženi se suočavaju s različitim optužnicama, ali najvažnija je ona za pokušaj atentata na predsjednika. Trideset i sedam optuženih bi moglo dobiti doživotne zatvorske kazne.

Veoma jake mjere sigurnosti bit će na snazi i tokom cijelog suđenja u Muli.

Izvor: Al Jazeera