Turska planira upotrijebiti rakete ‘Patriot’ u Siriji

SAD bi Ankari mogao poslati rakete 'Patriot' nakon ubistva turskih vojnika u Siriji (Reuters)

Nakon što su dvojica turskih vojnika poginula, a petorica ranjena u zračnim napadima snaga sirijskog režima nedaleko od Idliba, Ministarstvo odbrane Republike Turske navelo je da bi im Sjedinjene Američke Države mogle poslati rakete Patriot, isključujući bilo kakvu kopnenu podršku američkih snaga.

U saopćenju Ministarstva navedeno je da je na napad uzvraćeno te je ubijeno više od 50 sirijskih vojnika.  

Još je istaknuto da je u odgovoru na napad snaga sirijskog režima uništeno i pet tenkova, dva oklopna transportera, dva oklopna kamiona i jedna haubica.

Sve je to uslijedilo samo nekoliko sati nakon što je Nacionalna vojska u sastavu sirijske opozicije izvela kopneni napad jugoistočno od Idliba s nekoliko tačaka uz podršku turske artiljerije i dan nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan saopćio da je pokretanje turske operacije u Idlibu samo “pitanje vremena”.

‘Turska će aktivirati sistem S-400’

Prema riječima dopisnika Al Jazeere, napad je opozicijskim snagama omogućio da preuzmu kontrolu nad dijelovima grada Nayraba.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar potvrdio je u intervjuu za turski CNN da njegova zemlja i Rusija razgovaraju o korištenju sirijskog zračnog prostora u pokrajini Idlib, ističući da se problem može prevladati ako Moskva “odstupi”.

Akar je naglasio da će Turska “bez sumnje” aktivirati ruski raketni sistem S-400, dodavši da su ruski i turski zvaničnici u Idlibu vodili dobar dijalog i da njegova zemlja neće prihvatiti nijedan prijedlog za premještanje turskih posmatračkih punktova u regiji.

S druge strane, ruske agencije prenose izjavu ruskog Ministarstva odbrane da su, kako su ih nazvali, “radikali lojalni Turskoj” probili odbranu vojske sirijske vlade na dva mjesta u pokrajini Idlib.

Agencije su potvrdile da su ruske zračne snage izvele napade na jedinice koje su prodrle na položaje sirijske vojske.

Ministarstvo odbrane Rusije također je pozvalo Ankaru da zaustavi svoju podršku Nacionalnoj vojsci koja pripada sirijskoj opoziciji.

Navodi se i da ruska vojska “poziva tursku stranu da prestane podržavati i naoružavati terorističke grupe”, osuđujući napade koji su došli s turskih položaja i doveli do ranjavanja četiri sirijska vojnika.

Razgovori zapali u slijepu ulicu

S druge strane, visoki turski izvor izjavio je za Al Jazeeru da su pregovori između ruske i turske strane o Idlibu “zapeli u slijepu ulicu”.

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu također je rekao da je teško nastaviti provođenje sporazuma iz Sočija i Astane jer su napadi sirijskog režima na Idlib nastavljeni. Dodao je da dva sporazuma nisu suspendirana nego narušena.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je ranije da traju pripreme za održavanje samita Rusije, Turske i Irana o Siriji, napomenuvši da dosad nije postignut dogovor o datumu održavanja.

Dodao je da je Rusija pregovarala s iranskom stranom o održavanju sastanka i da se Moskva složila o određenim datumima, napominjući da se sada koordiniraju datumi između čelnika triju zemalja.

Turska i Rusija, koje podržavaju zaraćene strane u devetogodišnjem ratu u Siriji, nisu uspjele postići dogovor nakon dva kruga pregovora u posljednje dvije sedmice.

Izvor: Al Jazeera i agencije