Oglasi

Turska osuđuje Macronove izjave i ne priznaje genocid nad Armencima

Francuski predsjednik 24. april proglasio danom sjećanja na genocid nad Armencima u Prvom svjetskom ratu.
Kalin: Osuđujemo i odbacujemo pokušaje gospodina Macrona, suočenog sa političkim problemima u svojoj državi, da čitavu situaciju spasi izvrtanjem historijskih događaja u politički materijalAnadolija

Turska je danas oštro osudila odluku francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da 24. april proglasi danom sjećanja na genocid nad Armencima u Otomanskom carstvu, prenose agencije.

„Osuđujemo i odbacujemo pokušaje gospodina Macrona, suočenog sa političkim problemima u svojoj državi, da čitavu situaciju spasi izvrtanjem historijskih događaja u politički materijal“, izjavio je glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin, a prenosi Reuters.

Britanska agencija napominje kako je ovo pitanje oko kojeg redovno dolazi do sukoba između Turske i država članica Evropske unije.

Potreba za istragom

Turska prihvata da su mnogi Armenci u Otomanskom carstvu ubijeni u sukobima sa otomanskim snagama tokom Prvog svjetskog rata, ali osporava broj žrtava i negira da su ubistva sistematski orkestrirana i da je izvršen genocid.

Francuska je zvanično priznala genocid nad Armencima 2001. godine.

Turska navodi kako je potrebno bez političkih uplitanja na objektivan i nepristran način istražiti događaje iz 1915. godine, te poziva da obje strane, kao i druge države, otvore arhive kako bi se naučno istražili događaji iz tog perioda.

Turska i Armenija su u oktobru 2009. godine poduzele napore u cilju normalizacije odnosa. Dvije države su u Cirihu u Švicarskoj potpisale dva protokola o obnavljanju diplomatskih odnosa.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.