Oglasi

Turska osudila odluku Izraela o gradnji naselja na Zapadnoj obali

Ankara je poručila da ovakvi koraci predstavljaju kršenje međunarodnog prava i konvencija Ujedinjenih naroda te će nanijeti štetu mirovnom procesu.
Židovsko naselje, Jevrejsko naselje, GradnjaNa sjednici je dominirala negativna reakcija na novu američku politiku AP - Arhiva

Turska je osudila odluku Izraela o nastavku nezakonite gradnje stambenih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

"Najoštrije osuđujemo odluku Izraela kojom se dopušta izgradnja novih više od 2.000 objekata na okupiranoj Zapadnoj obali", navedeno je u priopćenju iz Ministarstva vanjskih poslova Turske, prenosi Anadolija.

Naglašeno je, također, kako ovakvi koraci predstavljaju kršenje međunarodnog prava i konvencija Ujedinjenih naroda te kako će oni nanijeti nepopravljivu štetu mrovnom procesu.

"Protivljenje ovakvim postupcima, koji predstavljaju kršenje temelnih prava paletinskog naroda, pravna je i moralna obveza. Stoga pozivamo međunarodnu zajednicu da to učini", piše u priopćenju turskog Ministarstva vanjskih poslova.

I Europska unija kritizirala je u četvrtak najavu Izraela da će graditi nova naselja na Zapadnoj obali, navodeći da taj plan predstavlja opasnost za dvodržavno rešenje.

Kritika i iz Evropske unije

Iz Servisa za vanjske poslove EU-a reagirali su na najavu Izraela, poručujući da će, ukoliko se provede taj plan, doći do ugrožavanja dvodržavnog rešenja.

Podsetili su da je EU oštro protiv izraelske politike kada je gradnja naselja u pitanju.

Poručeno je da ta politika nije u skladu s međunarodnim zakonima.

Prema palestinskim izvorima, više od 700.000 židovskih doseljenika trenutačno živi u 196 naselja izgrađenih uz odobrenje izraelske vlade i više od 200 naselja izgrađenih bez odobrenja na području okupirane Zapadne obale.

Izraelska politika u vezi s izgradnjom jevrejskih naselja smatra se glavnom preprekom za nastavak mirovnih pregovora između Palestine i Izraela, koji su prekinuti 2014. godine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.