Turska osudila najnovije provokacije Geerta Wildersa

Čelnik desničarske holandske Slobodarske stranke Geert Wilders je predlagao nacrt zakona kojim bi se u toj zemlji zabranili "islamski termini" (EPA)

Nizozemski desničar Geert Wilders podijelio je na društvenoj mreži Facebook karikaturu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana sa bombom na glavi, uz opis “Terorist”, dok je na mobi napisano “AK Parti”, što je izazvalo reakcije Ankare.

Glasnogovornik turske vladajuće AK Partije Omer Celik najoštrije je osudio najnovije provokacije Wildersa, javlja agencija Anadolija.

“Nemoralno, antihumano i fašistički…”, napisao je Celik na Twitteru, poručivši da je Geert Wilders terorista.

“Dok fašisti poput Geerta Wildersa napadaju našeg predsjednika, namjera im je da se prolijeva krv potlačenih u Siriji i Libiji te da nad muslimanima počine zlodjela koja je Hitler počinio nad Jevrejima u Evropi“, dodao je Celik.

Poručio je da turski predsjednik nikada neće dopustiti takav fašizam.

“Borit ćemo se protiv ovih fašista. Pokrenut ćemo ovu borbu u ime čovječanstva. Borba našeg predsjednika, koji se bori protiv ovih fašista, predstavlja borbu s neprijateljima čovječanstva”, kazao je Celik.

Wilders, poznat po islamofobnim i ksenofobnim stavovima, u avgustu prošle godine također je na društvenoj mreži Twitter povodom Kurban-bajrama podijelio fotografiju uz islamofobnu poruku.

‘Moramo očistiti zemlju od islama’

Čelnik radikalno desničarske i euroskeptične holandske Slobodarske stranke u holandskom Parlamentu je u septembru 2018. godine predložio nacrt zakona kojim bi se u toj zemlji zabranili “islamski termini”.

“Moramo očistiti zemlju od islama. Islam ne pripada Holandiji. Islam je jednako mržnja i terorizam. Godinama se ništa nije uradilo da se islam spriječi. Zato predlažem nacrt zakona kako bi se zabranili islamski termini u Holandiji”, rekao je on u obraćanju u državnom Parlamentu, prenosi Anadolija.

Istakao je da je ovo prvi takav pokušaj u zapadnim zemljama.

“Neka se zatvore džamije i islamske škole te zabrane Kur'an i burka. Nadam se da će i druge zemlje slijediti ovaj primjer”, rekao je Wilders.

Prošle je godine desničar organizirao i takmičenje za najbolju karikaturu poslanika Muhammeda, što je uvredljivo za muslimane, i protivno islamskim načelima, nakon što je godinu ranije slično takmičenje otkauzano, a od  Wildersa se ogradila i Vlada Nizozemske.

Nizozemski je sud Wildersa proglasio krivim za vrijeđanje manjinske grupe tokom njegove predizborne kampanje 2014. godine. No, Apelacioni sud u Hagu oslobodio ga je optužbi za poticanje diskriminacije i mržnje.

Prethodna osuđujuća presuda niže sudske instance ukinuta je i Wilders je novčano kažnjen sa 5.000 eura.

Političar je 2014. godine izjavio da želi raditi za one koji žele manje Marokanaca u Hagu.

Izvor: Agencije