Turska osudila karikaturu Erdogana u ‘Charlie Hebdou’

Turski gnjev zbog karikature dolio je vatru na ulje u odnosima između Turske i Francuske (AP)

Vodeći turski zvaničnici osudili su karikature predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u izdanju francuskog satiričnog magazina Charlie Hebdo, navodeći da je taj čin “ogavni pokušaj da se širi kulturni rasizam i mržnja”.

Turski gnjev zbog karikature dolio je vatru na ulje u odnosima između Turske i Francuske, a sve je počelo zbog crtanih filmova s poslanikom Muhammedom, zbog čega je tinejdžer u Parizu ubio svog profesora, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Snažno osuđujemo karikature našeg predsjednika u francuskom časopisu, koji nema poštovanja prema nijednoj religiji. Nista im nije sveto, nemaju nikakve vrijednosti”, napisao je Erdoganov glasnogovornik Ibrahim Kalin na Twitteru.

Dodao je da su u Charlie Hebdou samo pokazali koliko su “vulgarni i nemoralni”.

‘Širenje rasizma i mržnje’

“Napad na nečije privatne stavove nije humor, niti je sloboda izražavanja”, dodao je Kalin.

Na naslovnici Charlie Hebdoa se vidi Erdogan kako sjedi u bijeloj košulji i donjem vešu, drži konzervu pića i drži suknju žene u hidžabu.

Fahrettin Altun, Erdoganov glavni predstavnik za medije, rekao je da Macronova antimuslimanska propaganda “donosi plodove”.

“Osuđujemo najodvratniji čin koji je izazvala najnovija karikatura, koja širi rasizam i mržnju”, napisao je Altun na Twitteru.

Erdogan je kritizirao Macona u subotu, rekavši da treba ići “na pregled glave”.

Izvor: Agencije