Oglasi

Turska osudila deklaraciju Grčke, Kipra i Egipta

U deklaraciji je iznijeta kritika na račun turskih akcija na Sjevernom Kipru i u Istočnom Mediteranu.
Ministarstvo spoljnih poslova Turske je saopštilo da u potpunosti odbacuje deklaracijuEPA

Tursko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je Zajedničku deklaraciju Grčke, Kipra i Egipta, u kojoj je iznijeta kritika na račun turskih akcija na Sjevernom Kipru i u Istočnom Mediteranu, prenosi Tanjug.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske je saopštilo da u potpunosti odbacuje deklaraciju koja sadrži neosnovane optužbe i navode i u kojoj se napada Ankara, umjesto da se podrži mir i stabilnost u regionu.

Ministarstvo je ponovilo stav Turske, da saradnja može da bude ostvarena samo uz uključivanje Sjevernog Kipra, i da će Ankara nastaviti da štiti svoja prava na Kipru i u oblasti Istočnog Mediterana.

Turska sklopila sporazum sa libijskom vladom

U Zajedničkoj deklaraciji usvojenoj na trilateralnom regionalnom samitu održanom u srijedu u Nikoziji, kiparski i egipatski predsjednik i grčki premijer pozvali su Ankaru da okonča svoje "provocirajuće" akcije u oblasti Istočnog Mediterana.

Oni su takođe zatražili da Turska prihvati poziv Kipra za ulazak u pregovore oko razgraničenja pomorskih zona, prenosi AP.

Samit je održan usred tenzija između Grčke i Turske oko pomorskih granica i prava na potencijalna nalazišta nafte i gasa u regionu Istočnog Mediterana.

Grčka i Kipar su potpisale sporazum o razgraničenju pomorskih zona sa Egiptom, dok je Turska sklopila sličan sporazum sa libijskom vladom.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.